Caverion toteuttaa Oulun Energialle CO2-teknologiaan perustuvan jäähdytysjärjestelmän

Caverion ja Oulun Energia ovat sopineet älykkään jäähdytyksen tuotanto- ja lämmöntalteenottojärjestelmän toimittamisesta Oulun Energian rakentamaan energiakeskukseen Oulun Linnanmaalle.

Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto ALA.

Energiakeskus tuottaa valmistuessaan puhdasta jäähdytysenergiaa Nokian uudelle kampukselle ja lämpöenergiaa Oulun Energian kaukolämpöverkkoon. Energiaoptimoitu järjestelmä ohjaa ja optimoi energiavirtoja niin, että jäähdytystä ja lämpöä tuotetaan samassa prosessissa ja hukkaan menevän energian määrä pidetään minimissään, kerrotaan Caverion Oy:n tiedotteessa.

– Energiaoptimoitu laitos on konkreettinen osoitus yhteistyössä suunnitellusta modernista energiaviisaasta innovaatiosta. Hanke on kokoluokaltaan merkittävä sekä Oulun Energialle että Caverionille, ja se vahvistaa jo entuudestaankin hyvää yhteistyötämme, sanoo energiapalveluiden liiketoimintajohtaja Tommi Kantola Oulun Energialta tiedotteessa.

Puhdasta energiaa CO2-teknologialla

Jäähdytysjärjestelmä toteutetaan puhtaalla, myrkyttömällä ja ilmastoneutraalilla CO2-lämpöpumpputeknologialla, ja energiakeskus on valmistuessaan yksi maailman suurimpia CO2-teknologiaan perustuvia kaukokylmä- ja lämpölaitoksia. Caverionin toimitukseen kuuluu myös laitoksen automaatiojärjestelmä, etähallinta sekä takuuajan huolto ja kunnossapito. 

– Haluamme olla mukana energiamurroksessa tuottamassa ratkaisuja, jotka mahdollistavat puhdasta siirtymää. Älykäs energiakeskus on modernien ja päästöttömien jäähdytys- ja lämmöntuottolaitosten teknologinen suunnannäyttäjä. Uskomme, että hiilidioksiditeknologialla on merkittävä rooli tulevaisuuden korkean kapasiteetin energiakeskuksissa. Olemme erittäin iloisia yhteistyöstä Oulun Energian kanssa, kertoo Caverion Suomen divisioonajohtaja Ville Tamminen tiedotteessa.

Jäähdytysjärjestelmän rakennusprojekti alkaa Caverionin osalta kesällä 2023 ja se on valmiina tuotantoon vuoden 2024 lopulla. Energiakeskuksen on määrä valmistua vuoden 2025 alkupuolella.

Lue lisää

Katso kaikki