Biopolttoöljyseokset toimineet testitaloissa vuoden moitteettomasti

Lämmitysöljyssä on kuluvan vuoden alusta alkaen ollut mukana kahden prosentin bio-osuus. Kolmessakymmenessä testitalossa on puolestaan jo vuoden verran jatkunut seuranta, jossa on käytetty selvästi suurempia bio-osuuksia sisältävää lämmitysöljyä. Testitaloissa ei ole havaittu biolämmitysöljyseoksista aiheutuneita ongelmia, kerrotaan �?ljyalan Palvelukeskuksesta.
Testitaloissa kokeillaan erityyppisten biolämmitysöljyseosten toimivuutta ja säilyvyyttä tavallisissa öljylämmityslaitteissa kahden lämmityskauden ajan eli ensi vuoden kevääseen. Taloissa käytetään tavallisesta lämmitysöljystä ja eri bioöljyistä valmistettuja, pitoisuuksiltaan 5-10 prosentin seoksia.
-Tähän mennessä testit ovat sujuneet ilman yllätyksiä. Biolämmitysöljyseokset ovat palaneet öljylämmityslaitteissa vastaavalla tavalla kuin tavallinen polttoöljy, kertoo projektipäällikkö Eero Otronen �?ljyalan Palvelukeskuksesta. Bio-osuus lämmitysöljyssä vähentää öljylämmityksen kasvihuonekaasupäästöjä.
Lämmitysöljyn bio-osuus nousee tulevina vuosina asteittain niin, että se on kymmenen prosenttia vuonna 2016. �?ljyalan toimijoiden testit ovat osa toimintaa, jolla seurataan ja varmistetaan biopolttoöljyseosten toimivuutta.
Kenttätesteissä on mukana 30 omakotitaloa lähinnä pääkaupunkiseudulta ja muualta Uudellamaalta. Talot ovat omakotitaloja, joissa on tavalliset öljylämmityslaitteet. Ennen kokeen alkua talojen öljylämmityslaitteille tehtiin normaali vuosihuolto. Biolämmitysöljyseosten testikäyttöä varten laitteisiin ei tehty muutoksia.
-Tämän vuoden alusta lämmitysöljyssä oleva kahden prosentin bio-osuus ei tunnu lukuna kovin suurelta. Mittasuhdetta osuuden merkityksestä saa tiedosta, että lämmitysöljyn vuosikulutus on noin miljardi litraa, ja tästä määrästä kahden prosentin bio-osuus on 20 miljoonaa litraa, mikä riittäisi yksin noin 10 000 pientalon vuosittaiseen lämmitykseen, toteaa Otronen.

Lue lisää

Katso kaikki