Biopohjaista hiilimateriaalia ligniinistä

Stora Enso aikoo investoida 10 miljoonaa euroa koelaitokseen, jossa tuotetaan biopohjaista hiilimateriaalia ligniinistä.

Stora Enso aikoo investoida 10 miljoonaa euroa koelaitokseen, jossa tuotetaan biopohjaista hiilimateriaalia ligniinistä.

Puupohjaista hiiltä voidaan hyödyntää keskeisenä raaka-aineena akuissa, joita käytetään esimerkiksi suurissa energianvarastointijärjestelmissä. Tuleva koelaitos rakennetaan Stora Enson Sunilan tehtaalle Kotkaan.

Investointi energian varastointiin käytettäviin hiilimateriaaleihin vahvistaa entisestään Stora Enson mahdollisuuksia tarjota vaihtoehtoja fossiilisille ja louhituille raaka-aineille. Se myös lisää vastuullisten materiaalien hyödyntämismahdollisuuksia teknologiainnovaatioissa.

Ligniini on yksi puun pääainesosista. Sunilan tehtaalla valmistettavalla ligniinillä voidaan jo korvata fossiilisia ainesosia esimerkiksi liimojen fenolihartseissa. Investoinnin avulla Stora Enso kokeilee ligniinin jalostamista tekniseksi hiilimateriaaliksi, jota voidaan käyttää väliaineena elektrodimateriaaleissa.

Ligniinistä jalostetaan litiumioniakkuihin kovahiilipohjaisia anodimateriaaleja, jotka vastaavat ominaisuuksiltaan grafiittia. Litiumioniakkuja käytetään tyypillisesti kuluttajatuotteissa, kuten matkapuhelimissa ja muissa kannettavissa laitteissa, sähkötyökaluissa ja sähköautoissa, mutta myös teollisuudessa muun muassa kiinteässä energian varastoinnissa ja sähköverkkojen akkuvarastoinnissa.

”Investointi on askel muutosmatkallamme, jolla tutkimme uusia mahdollisuuksia korvata rajallisesti saatavia ja arvokkaita raaka-aineita uusiutuvilla vaihtoehdoilla. Puupohjaisen ligniinin käyttö teknisenä hiilimateriaalina tarjoaa innostavia mahdollisuuksia”, sanoo Stora Enson Biomaterials-divisioonan johtaja Markus Mannström.

”Koelaitos on jatkoa sille pitkäjänteiselle työlle, jota olemme tehneet erottamalla ligniiniä biomassasta kasvattaaksemme sen lisäarvoa. Tähtäimessämme ovat nopeasti kasvavat akkumarkkinat, joilla kaivataan laadukkaita, hinnaltaan houkuttelevia ja vastuullisia materiaaleja.”

Koelaitoksen rakentaminen aloitetaan vuoden 2019 loppuun mennessä, ja sen arvioitu valmistumisaika on vuoden 2021 alussa. Kaupallistamisesta päätetään koetuotannon tulosten arvioinnin jälkeen.

Stora Enson Sunilan tehdas on valmistanut ligniiniä teollisessa mittakaavassa vuodesta 2015. Tehtaan vuotuinen tuotantokapasiteetti on 50 000 tonnia.

Lue lisää

Katso kaikki