Avokonttorin virusturva usein parempi kuin kokoustilojen – Virusturvallisuus paranee ilmaa sekoittamalla

Mitä enemmän käytämme ääntä – puhumme, nauramme, laulamme – sitä enemmän myös viruksia vapautuu ilmaan. Toimistolla kokoustiloissa on usein korkein tartuntariski, kertoo AirO Oy tiedotteessaan.

Mitä avarampi tila on kyseessä, sitä paremmat mahdollisuudet viruspitoisuudella on laimentua. Hiljaisen työskentelyn avokonttoria voidaankin pitää usein matalan virusriskin paikkana. Korkean tartuntariskin paikkoja sen sijaan ovat neuvotteluhuoneet ja rajatummat taukotilat: huoneet, joissa useampi ihminen viettää pidemmän ajan yhdessä melko lähekkäin – ja käyttää ääntään.

Poikkitieteellisessä suomalaisessa E3-tutkimushankkeessa tutkitaan virusten käyttäytymistä ilmassa ja pyritään löytämään ratkaisuja, joiden avulla tulevien pandemioiden aikana yhteiskuntaa ei tarvitsisi sulkea. VTT:n tutkimuskammioissa ilmavirtojen ja virusten kulkua simuloidaan kattavien mittausjärjestelyjen avulla. Lisää käytännön testejä tehdään hankkeen edetessä muun muassa sairaala- ja toimistoympäristöissä.

− Virusten mittaaminen millä tahansa menetelmällä on erittäin vaikeaa jopa laboratorio-olosuhteissa ja virusten mittaaminen suoraan ilmasta toistaiseksi mahdotonta. Huoneen virusturvallisuudesta voidaan kuitenkin saada indikaatiota mittaamalla muita suureita toimistoympäristössä, esimerkiksi hiilidioksidipitoisuutta – virukset käyttäytyvät hiilidioksidin tavoin, ja niillä on sama lähde, selvittää Janne Edgren, Loopshoren toimitusjohtaja tiedotteessa.

Turvallisten toimisto-olosuhteiden luomisessa viruspitoisuuden laimentaminen on avainasemassa. Mitä paremmin ilma sekoittuu, sitä nopeammin myös ilman viruspitoisuus laimenee. Se tiedetään jo nyt, että ilmanpuhdistin parantaa tilan virusturvallisuutta merkittävästi sekä poistamalla viruksia ilmasta että laimentamalla ilman viruspitoisuutta sitä sekoittamalla. Kun ilmanpuhdistimet sijoitetaan lähelle ihmisiä, niillä on hyvät mahdollisuudet virusten eliminoimiseen ennen kuin ne ehtivät tulla hengitetyksi.

Lue lisää

Katso kaikki