Aurinkosähkön tuottajia Carunan verkossa jo yli 12 000

Omavarainen aurinkosähkön tuotanto lisääntyy, ja yhä useammasta rakennuksesta voi bongata paneelin jos toisenkin.

Kevättalven auringonsäteet osuvat pihalle ja herättävät ajatuksen… Voisiko meillekin asentaa aurinkopaneelit? Niiden hankkiminen on helppoa ja liittäminen sähköverkkoon käy erittäin kätevästi. Ainakaan sen vuoksi ei paneeleiden hankintaa kannata jarrutella, pohtii Caruna tiedotteessaan.

Talotekniikka-lehti

Omavarainen aurinkosähkön tuotanto lisääntyy, ja yhä useammasta rakennuksesta voi bongata paneelin jos toisenkin. Carunan asiakkaat ovat ansioituneet aurinkopaneelisijoituksissaan, sillä aurinkosähkön tuottajia on heidän verkossaaan yli 12 000.

Paneelien hankinta on helppoa: ei tarvitse suunnitella, nostaa tai kiinnittää paneeleita, sillä asennuksen lisäksi nämä kaikki hoituvat toimittajalta. Moniin paneelipaketteihin sisältyy myös huolto.

– Paneelien hankinta kannattaa aloittaa oman tilanteen kartoituksella. Yleensä kaikki kattopinta-alat soveltuvat aurinkopaneeleille. Onpa paneeleita asennettu myös maahan, jos olosuhteet ovat suotuisammat kuin katolla, asiakaskokemuspäällikkö Laura Sohlman Carunalta kertoo tiedotteessa.

Pientalojen suositut enintään 10 kilowatin laitteistot voidaan liittää verkkoon saman tien. Yli 10 kilowatin laitteistojen liitettävyys kannattaa tarkistaa Carunalta ennen paneeleiden hankintaa.

Kun asentaja on asentanut paneelit, hän tekee Carunalle ilmoituksen siitä, että uusi järjestelmä on testattu toimivaksi ja on valmis käyttöönottoa varten.

Laitteiston käyttöönotolle on yksi tärkeä edellytys – sähkönmyyntisopimus tuotannon ylijäämästä on nykyään pakollinen kaikille tuotantolaitteistoille.

– Jos sopimusta ei ole, paneeleiden käyttöönottolupa jää meillä odotustilaan. Helpoiten sopimuksen tekeminen onnistuu ottamalla yhteyttä nykyiseen sähkönmyyjään, mutta sopimuksia ja myyjiä voi vertailla myös sahkonhinta.fi-palvelussa, Carunan pientuotannon prosessipäällikkö Maria Kinnunen sanoo tiedotteessa.

Sopimuksen tekemistä varten tarvitaan tuotannon käyttöpaikkatunnus, jonka Caruna lähettää tekstiviestillä, kun asentajan ilmoitus on saapunut ja käsitelty.

Huolellisesti täytetyn ilmoituksen perusteella Caruna tarkistaa, että tuotanto voidaan liittää sähköverkkoon ilman yllättäviä ongelmia. Kun ylijäämäsähkön myynnistä on tehty sopimus, he lähettävät asiakkaalle laitteiston kytkentäluvan tekstiviestillä.

– Kytkentäluvan jälkeen tuotantolaitteiston saa ottaa käyttöön, ja paneelit alkavat tuottamaan sähköä välittömästi. Tämän jälkeen oman tuotannon ja kulutuksen määrää voi seurata Caruna Plussassa, Sohlman sanoo tiedotteessa.

Kulutus ja tuotanto mitataan samalta mittarilta ja nämä netotetaan tuntitasolla käytännössä kaikilla pientalojen aurinkosähköjärjestelmillä.

– Tunnin aikana jakeluverkkoon siirtynyt ja käyttämättä jäänyt ylituotanto pienentää pientuottajan siirtolaskua saman verran. Jos tunnin aikainen sähkönkulutus on ylituotantoa pienempää, sähkönmyyjä maksaa ylituotannosta hyvityksen, Kinnunen kertoo tiedotteessa.

Lue lisää

Katso kaikki