Aurinkosähköä asukkaille – Idea lähti virisemään taloyhtiön ”pihapuheissa”

Vantaan Hiekkaharjussa sijaitsevassa 40 asunnon taloyhtiössä otettiin aurinkoenergia käyttöön toukokuun alussa.

Rasoi Oy:n Markus Rantavuori ja Antero Mäesaar, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Ali Niemelä ja Isännöintipalvelu Holli Oy:n Petteri Holli asunto-osakeyhtiö Rautaluhdin pihalla Vantaan Hiekkaharjussa. Kuva: Miia Manner.

Huhtikuun loppupuolella asennettujen aurinkopaneelien yhteisteho on lähes 60 kilowattituntia. Molempien kerrostalojen katoille asennettiin 70 aurinkopaneelia eli yhteensä 140 paneelia.

– Paneelikenttä tuottaa tasavirtaa, joka muunnetaan invertterillä vaihtovirraksi. Yhden paneelin teoreettinen maksimi on 410 wattia. Aurinkoisella säällä tehossa päästään hyvin lähelle maksimia, sillä varjostavia tekijöitä ei ole, kertoo projektista vastaava Markus Rantavuori Rasol Oy:stä.

Sähköä hyödynnetään sekä taloyhtiössä että asunnoissa. Sähkö jyvitetään neliökohtaisesti ja mahdollinen ylijäämä myydään; lakimuutoksen myötä asukkaille ei synny myynnistä veronalaista tuloa. Asukkaille perustetaan energiaosuuskunta.

– Taloyhtiössä, joka lämpiää kaukolämmöllä, ei sähkönkulutus ole kovin suurta. Sen vuoksi on hyvä, että asukkaat voivat hyödyntää aurinkoenergiaa ja ylimääräinen myydään Oomille, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Ali Niemelä.

Rantavuori kertoo, että ennusteiden mukaan vuoteen 2050 mennessä aurinkoenergia on suurin energiantuotantoväline Euroopassa.

– Iso kysymys on se, miten aurinkoenergiaa otetaan talteen. Yksi varteenotettava vaihtoehto on sähkön muuntaminen vedyksi.


Jäähdytystä asuntoihin

Lisäksi asuntojen jäähdytyksen tarve kasvaa tasaisesti.

– Jäähdytyksen lisääntymisen myötä aurinkosähköön investoiminen on entistä kannattavampaa. Aurinkoenergialla siitä tulee käytännössä ilmaista.

Idea lähti virisemään taloyhtiön ”pihapuheissa”. Niemelä kertoo, että taloyhtiöllä oli sopivasti rahaa tilillä, ja projekti lähti nopeasti liikkeelle. Yhtiössä on aktiivinen hallitus ja uuden innovointi on helppoa ja ketterää.

– Päätös tehtiin yhtiökokouksessa nopeasti ja hyvässä hengessä, kertoo taloyhtiön isännöitsijä Petteri Holli Isännöintipalvelu Holli Oy:stä.

Holli sanoo, että ajattelutapa tulee mullistumaan. 

– Olemme tottuneet siihen, että sähköä kannattaa käyttää yöllä, kun hinta on yleensä halvempi. Aurinkoenergian kanssa tilanne on päinvastainen; sähköä pitääkin käyttää päivällä.

– Tulevaisuudessa näemme varmasti teknologisia ratkaisuja, joiden avulla sähkölaitteet saavat tiedon, milloin sen kannattaa olla päällä, jatkaa Rantavuori.  

Rantavuori kertoo, että langattomaan verkkoon liitetty laitos on hyvin huoltovapaa.

– Se liitetään langattomaan verkkoon siksi, että laitteet voidaan päivittää ja lisäksi voidaan seurata sähköntuotantoa. Applikaation avulla voi nähdä koko ajan ajantasaisen tiedon laitoksen tuotannosta.

Projektin hinnaksi tulee näillä näkymin noin yhteensä 63 000 euroa. Kolmikko on yhtä mieltä siitä, että aurinkoenergia on helppo ja vaivaton ilmastoteko. Mistään ei tarvitse luopua.

– Toki voimalan rakentaminen maksaa, mutta investointi maksaa itsensä ajan kanssa takaisin.

Lue lisää

Katso kaikki