Aulis Kohvakka: RYM-SHOK välttämätön

Kiinteistö- ja rakentamisalan kymmenes ajankohtaisseminaari, KIRA-foorumi, järjestettiin tiistaina Finlandiatalossa. Foorumiin kokoontui viitisensataa alan vaikuttajaa. Kiinteistö- ja rakentamisfoorumin neuvottelukunnan puheenjohtaja Aulis Kohvakka viittasi avauspuheessaan ajankohtaiseen taloustilanteeseen ja sanoi toivovansa, että meneillään oleva matokuuri toimisi hyvien ja yksinkertaisten asioiden rehabilitoijana.
Kohvakka kritisoi monimutkaisiksi kehittyneitä rahoitusinstrumentteja ja totesi, että ns. johdannaiset ovat jälleen osoittautuneet joukkotuhoaseeksi. Hän sanoi, että maailman varallisuudeksi on arvioitu noin 200 triljoonaa US-dollaria, mutta johdannaisten arvo on 500 – 600 triljoonaa US-dollaria.
Kohvakka uskoo kuitenkin valoisampaan huomiseen ja mm. tuottavuuden paranemiseen.
– Viime laman aikana opittiin tekemään asuntoneliö puolella siitä hinnasta, millä se tehtiin ennen lamaa.
Rakennetun ympäristön strategisen huippuosaamisen keskittymä sai Aulis Kohvakan täyden tuen. – RYM-SHOK on nyt hakemusvaiheessa, ja tutkimusohjelmia tehdään. SHOK ei ole vain tärkeä vaan välttämätön tulevaisuuden haasteisiin vastaamisessa.
Kiinteistö- ja rakennusalan muuttuvasta ilmastosta puhunut valtiovarainministeri Jyrki Katainen oli Kohvakan kanssa samoilla linjoilla talouskriisin syistä. Kataisen mukaan soppa syntyi holtittoman luotonannon ja monimutkaisten rahoitusinstrumenttien yhdistelmästä.
– Vastuullisessa markkinataloudessa on aina hyvä, että tietää, mitä omistaa. Tästä kriisistä pitää jokaisen oppia.
Suomen tilanteesta Katainen totesi, että täällä vakuudet ja pankkijärjestelmä ovat kunnossa, mutta EU-päätöksen mukaan meilläkin on valmisteltu välineitä kriisin hoitoon: valtion takaukset, valtion pääomasijoitukset ja äärimmäisenä keinona roskapankin perustaminen. – En tiedä, tarvitaanko näitä. Ehkä takauksia, Katainen arvioi.
Suomen ensi vuoden budjetista ministeri totesi, että se lienee Euroopan elvyttävin. Suunniteltujen palkkaveronkevennyksien odotetaan nostavan ostovoimaa 3,5 prosenttia.
Hallitus haluaa vauhdittaa myös korjausrakentamista kotitalousvähennyksen kasvattamisella, energia-avustuksia lisäämällä ja korotetulla korkotukilainalla. Kataisen mukaan näillä toimilla pitäisi mahdollistua 300 – 400 miljoonan euron investoinnit. – Mutta tärkeintä on pankkitoiminnan elpyminen normaaliksi.

Lue lisää

Katso kaikki