Asuntotuotanto takoo ennätyksiä

Uusia kerros- ja rivitaloasuntoja rakennetaan tänä vuonna jopa viime vuoden ennätyslukemia enemmän, jos Rakennusteollisuus RT:n asuntotuottajien ennakko-odotukset toteutuvat. Rakennusyritysten arviot aloitusmääristä ovat kasvaneet RT:n kesäkuun asuntotuotantokyselyssä tammikuun kyselyyn nähden.

Asuntorakentamisen hyvä vire on jatkunut Rakennusteollisuus RT:n pääekonomistin Sami Pakarisen mukaan odotuksia parempana kevään aikana.

”Jokseenkin yllättävää on, että asuntojen aloitustahti näyttää pysyttelevän korkealla tasolla vielä ensi syksynäkin. Vertailuluvut ovat jo korkealla ja kasvun jatkuminen tarkoittaisi, että vasarat paukkuvat poikkeuksellisen kiivasta tahtia. Täytyy tosin muistaa, että nämä luvut ovat tämänhetkisiä arvioita siitä mihin yritykset varautuvat ja ne tarkentuvat vuoden mittaan”, Sami Pakarinen toteaa.

Suhteellisesti eniten tuotannon oletetaan kasvavan tänä vuonna Oulun seutukunnassa ja suurten kaupunkiseutujen ulkopuolella. Pakarisen mielestä tämä kertoo nousukauden yleisestä vahvistumisesta samoin kuin se, että ihmiset ovat jälleen uskaltautuneet toteuttamaan myös omakotitalohaaveitaan. Kuluttajien luottamus onkin nyt ennätyskorkealla tasolla.

”Usean heikon vuoden jälkeen voidaan todeta jääkauden päättyneen asuntomarkkinoilla. Kotitaloudet rohkaistuvat asuntokaupoille, ja etenkin kiinteistöjen kauppa on vilkastunut. Vanhojen osakeasuntojen kaupankäyntimäärät eivät ole keskimäärin nousseet, mutta se ei kerro koko kuvaa. Alueellisesti tarkasteltuna erot ovat suuria eikä kasvukeskusten asuntokaupassa ole nähtävissä hyytymisen merkkejä, varsinkin kun otetaan huomioon uudisasuntojen kauppamäärät”, Pakarinen valaisee.

Asuntotuotantokysely osoittaa, että uudet asunnot ovat löytäneet ostajansa, vaikka niitä rakennetaan paljon. Sekä keskeneräisten että valmistuneiden myynnissä olevien uusien asuntojen määrät ovat pysyneet maltillisella tasolla ja laskeneet tammikuusta.

Rakennusteollisuus RT tekee asuntotuotantokyselyn kolmesti vuodessa. Kyselyyn ei sisälly omakotitaloja, valtion tukemaa vuokra-asuntotuotantoa tai muiden kuin RT:n jäsenyritysten omistusasuntotuotantoa.

Lue lisää

Katso kaikki