Asuntomessuilla Vaasassa luvassa sekä tietoa että elämyksiä

Asuntomessut Vaasassa järjestetään 11.7.-10.8. Suvilahden kaupunginosassa suojaisan merenlahden rannalla. Luvassa on monipuolinen ja lukuisia eri kohderyhmiä palveleva kesätapahtuma, joka tarjoaa sekä huvia ja kesäistä lomatunnelmaa että toimii esimerkiksi uusien talo- ja energiaratkaisuiden tärkeänä tietolähteenä.
– Asuntomessualue on vertaansa vailla sekä luonnoltaan että asemakaavaltaan, ja se antaa avaimet myös mielenkiintoisen messutapahtuman toteuttamiselle, kertoo Vaasan Asuntomessujen projektipäällikkö Keijo Ullakko.
Messualue on kaavoitettu täydentämään noin 40 vuotta vanhaa Suvilahden kaupunginosaa. Lähiöuudistuksen ansiosta koko Suvilahti virkistyy ja kasvaa keskustan suuntaan. Merellisyyden lisäksi Suvilahden ja messualueen maisemille ovat luontaista vehreät metsät ja rauhaisat puistot, joita halkovat monet lenkkipolut. Luonnonläheinen asuinalue on silti aivan keskustan ja palveluiden kupeessa – vain kolmen kilometrin päässä Vaasan torilta. Messualueen kaava edustaa siis samalla kaupunkimaisen tiivistä mutta myös luonnonläheistä asumista.
-Suvilahden messualue on mainio esimerkki siitä, että omaehtoinen pientalorakentaminen voi parhaimmillaan toimia erittäin hyvin lähiöiden ja kaupunkirakenteen täydennys- ja tiivistysrakentamisessa. Järkevällä maankäytöllä saadaan aikaan kestävää kehitystä, kun voidaan esimerkiksi hyödyntää olemassa olevaa infrastruktuuria. Pientalorakentamisen ei siis tarvitse hajauttaa kaupunkirakennetta, vaikka usein niin väitetään, sanoo Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.
Alueelle rakennetaan 20 omakotitaloa, 28 yhtiömuotoista pientaloa ja kolme kerrostaloa. Messukohteita yleisölle tarjotaan yhteensä 45. Omakotitaloalueen ja yhtiömuotoisten pientalojen alueen yhdistää erityinen saarireitti. Ponttonisillat kulkevat kahden tekosaaren kautta ja tarjoavat messuvieraille upean maisemareitin alueen sisällä.Teemat nähtävissä jo nyt
Sisällökkään messutapahtuman takaavat myös Vaasan messuteemat: koteja kaikille ja ekologisuus. Kumpikin teema on jo selvästi nähtävissä käytännön ratkaisuissa. Messuilla esitellään runsaasti eri asumismuotoja ja talotyylejä. Messualueen asemakaava on ollut hyvin salliva, joten esimerkiksi Liito-oravankadulle nousee sopuisasti rinnakkain erilaisia taloja kuten pelkistetty funkiskivitalo, saaristolaistyylinen maalaistalo ja moderni jyhkeäilmeinen hirsitalo.
Omakotitalojen tyyleissä on nähtävillä perinteistä ja modernia, loisteliasta ja edullisempaa, yksilöllistä ja tavanomaisempaa tyyliä. Taloteollisuus ja etenkin pohjalaiset talotehtaat ovat vahvasti edustettuina.
Lähes kaikki pientalorakentajat ovat valinneet energianlähteekseen ekologisen maalämmön merenpohjasta. Merenpohjaan on vaakaporattu 7 kilometriä putkistoa, jolla lämpöä kerätään keskitetysti pientaloihin. Energian käyttöä ei mitata, sillä matalalämpöverkon käyttömaksu on vuodessa kiinteä: 2,5 € / m².
Asuntomessualue käyttää hyväkseen myös läheiseltä maisemoidulta kaatopaikalta saatavaa metaanikaasua. Metaanikaasusta tuotetaan polttokennolla lämpöä kerrostalojen kaukolämpöverkkoon ja sähköä kiinteistöihin. Kaukolämpöä muodostavat myös maalämpöpumppu ja microturbiinit. Näistä saatavasta sähköstä kunkin talon oma lämpöpumppu saa energiansa. Vaasan asuntomessualueesta tulee siis energiaomavarainen.
Vaasan asuntomessualuetta varten kehitetty matalalämpöverkko voitti vuonna 2006 alueellisen Innosuomi-palkinnon. Suomen Kauppa- ja teollisuusministeriö myönsi kesällä 2007 myös rahoituksen hankkeen toteuttamiseen.

Lue lisää

Katso kaikki