Asokodit säästi isosti energiakustannuksissa

Asokodit säästi energiakustannuksissa uudenlaisella lämmityksensäätöjärjestelmällä.

Asokodit testasi asukkaiden käyttötottumukset huomioivaa lämmityksensäätöjärjestelmää kahdeksassa kohteessaan pääkaupunkiseudulla. Järjestelmä osoittautui hyväksi ja Asokodit on vuoden aikana ottanut järjestelmän käyttöön jo 17 kohteessa.

Järjestelmä on tuottanut asukkaille jopa 11 prosentin säästöt lämmityskustannuksissa. Se tarkoittaa kohteen koosta riippuen muutamasta tuhannesta hieman reiluun 15 000 euroon.

Säästöt mahdollistuivat Leanheat-järjestelmällä, joka oppii tunnistamaan asukkaiden käyttötottumukset huoneistoihin asennettujen lämpöä ja ilmankosteutta mittaavien antureiden avulla. Anturit mittaavat lämpötiloja, ja keskusyksikkö käsittelee saadun datan sekä laskee näistä huoneistojen keskilämpötila-arvon.

Järjestelmä huolehtii keskiarvolämpötilasta ja pyrkii pitämään sen asetellussa arvossa. Se huomioi muuttuvat ulkoilmaolosuhteet ja sisäpuolisen lämpökuorman.

Lisäksi järjestelmässä on sääennustukseen perustuva ennakointi. Järjestelmä aloittaa lämmittämään hieman aiemmin ennen kylmää rintamaa ja päinvastoin, jos ennusteissa on luvassa lämpöaalto.

”Testijakso vuoden alussa vakuutti meidät. Haluamme toiminnassamme pyrkiä alentamaan lämmityskustannuksia asumismukavuudesta tinkimättä”, kertoo Asokotien kiinteistöpäällikkö Teemu Jalomäki.

”Tulemme lisäämään Leanheat-lämmityksensäätöjärjestelmiä kohteisiimme vaiheittain. Tämän vuoden lopulla on järjestelmä otettu käyttöön 17 muussa kohteessa, joka tarkoittaa 1 040 asuntoa.”

”Yllätyin säästöistä ja asumisen mukavuudesta. Vajaan vuoden aikana 56 asunnon taloyhtiömme on säästänyt noin 10 000 euroa, joten vältyimme vastikkeiden nostamiselta. Huoneistossamme on myös ollut stabiilisti 21,3 astetta”, kertoo asukas Pekka Juujärvi kokemuksistaan.

Leanheat-järjestelmän tavoitteena on pysyä koko ajan tavoitelämpötilassa. Lisäksi kohteiden kaukolämpösopimukset muutettiin vastaamaan taloudellisinta vaihtoehtoa, jotta koko hyöty järjestelmästä saatiin irti.

Juujärven kotitalossa Espoossa oli aiemmin perinteinen taulukkosäätöjärjestelmä, joka noudatti taulukon mukaista menoveden asetuslämpötilaa. Toisin sanoen asunnoissa saattoi olla jopa 26 astetta, vaikka tavoitelämpötila on 21,5.

 

 

Jätä kommentti

*

*