Arcada saa aurinkosähkövoimalan

Aurinkopaneelit vastaavat kymmenesosasta Arcadan sähkönkulutuksesta.

Ammattikorkeakoulu Arcadan katolle asennetaan toukokuussa 476 aurinkopaneelia. Aurinkopaneelien odotetaan olevan käytössä kesäkuun lopussa. Ne tuottavat arviolta noin 125 000 kilowattituntia energiaa vuodessa, mikä vastaa yli kuudenkymmenen kerrostaloasunnon keskimääräistä energiankulutusta.

”Vihreänä korkeakouluna haluamme suosia uusiutuvaa energiaa. Ympäristön kannalta positiivinen tulos on nähtävissä heti, ja taloudellisessa mielessä investointi maksaa itsensä takaisin kymmenessä vuodessa”, kiinteistöyhtiö Arcada Novan toimitusjohtaja Jörgen Wiik sanoo. Arcada Nova vastaa isännöinnistä Arcadan kampuksella.

Aurinkopaneelien tuottama energia vastaa noin kymmenesosaa Arcadan vuosikulutuksesta. Lisäksi paneeleja voidaan hyödyntää myös opetuksessa sekä tutkimus- ja kehitystoiminnassa. Aurinkoenergiajärjestelmää käyttää etupäässä energia- ja materiaalitekniikan laitos.

”Insinöörikoulutukset saavat järjestelmästä paljon dataa ja kulutustietoa, mikä hyödyttää luonnollisesti sekä opettajia että opiskelijoita. Saadun tiedon hyödyntäminen energiankäytön optimoinnissa on kiinnostavaa myös koko korkeakoulun kannalta.”

Aurinkoenergiajärjestelmän arvioidaan olevan tehokkaimmillaan maalis–lokakuussa ja tuotantohuipun osuvan heinäkuulle. Olosuhteet Arcadan katoilla ovat optimaaliset aurinkopaneeleille, sillä ympäristössä ei ole sen enempää varjostavia puita kuin korkeita rakennuksiakaan. Energiantuotantoa havainnollistetaan infografiikan keinoin korkeakoulun ilmoitustauluilla kaikille Arcadassa kävijöille.

”Tavoitteenamme on pystyä osoittamaan, kuinka suuri osa Arcada-talosta kulloinkin pyörii aurinkoenergian voimin, ja näin havainnollistaa aurinkopaneelijärjestelmän hyödyt helposti ja ymmärrettävästi”, Wiik sanoo.

Eniten energiaa Arcada-talossa kuluu ilmastointiin ja valaistukseen. Kulutus on kuitenkin ollut koko ajan laskusuunnassa, mistä kiitos kuuluu jatkuvalle energiantuhlauksen vähentämiseksi tehdylle työlle. Kaikkiin kampusalueen valonlähteisiin on esimerkiksi tarkoitus vaihtaa energiatehokkaat led-lamput.

”Nyt odotamme jännityksellä aurinkopaneelien käyttöönottoa ja sitä, että voimme korvata osan energiankulutuksestamme vihreällä, itse tuottamallamme energialla. Toivomme panostusten johtavan myös uusiin oivalluksiin ja lisäävän sekä opiskelijoiden että henkilökunnan ympäristötietoisuutta.”

 

Lue lisää

Katso kaikki