Helsingissä saa alennusta ajoissa haetuille pientalojen rakennusluville

Helsinki houkuttelee maksualennuksella asukkaita, jotka haluaisivat rakentaa ensi kesänä, jättämään pientalojen rakennuslupahakemuksensa ajoissa.

Helsinki houkuttelee maksualennuksella asukkaita, jotka haluaisivat rakentaa ensi kesänä, jättämään pientalojen rakennuslupahakemuksensa ajoissa.

Rakennusvalvontataksasta saa 20 prosenttia alennusta, jos pientalon rakentamista tai laajentamista koskeva lupahakemus jätetään rakennusvalvontaan 1.10.2018 – 31.1.2019. Alennusta 200 m2 suuruisen pientalon rakentaja saisi noin 380 euroa.

Alennus koskee kaikkia omakoti-, pari- ja rivitaloja. Alennusta saa asuinrakennuskohtaisesta perusmaksusta ja kokonaisalan mukaan määräytyvästä maksusta. Alennus ei koske ns. kiinteistöinsinöörin maksuja, jotka kaupunkimittauspalvelut perii.

Maksualennuksella houkutellaan pientalorakentajia hakemaan rakennuslupia jo loppuvuodesta ja aivan alkuvuodesta, jolloin hakemukset ehditään pääosin käsitellä ennen kesää. Jos luvan hakemisen jättää ruuhkaiseen kevätkauteen, saattaa lupapäätöksen saaminen siirtyä lomien jälkeiseen aikaan.

Pientalon rakennuttaja hyötyy oikein ajoitetusta suunnittelusta. Suunnittelija, jolla on riittävästi aikaa neuvotella asiakkaan kanssa ja perehtyä rakennuspaikkaan, ehtii suunnitella taloudellisen, viihtyisän ja energiatehokkaan kodin.

Rakentaja hyötyy siitäkin, kun tekijät ja tarvikkeet voidaan tilata työmaalle ennen kesän lomasesonkia. Helsingin rakennusvalvonta kannustaa taksa-alella myös energiansäästöön ja pienille tonteille suunniteltujen Helsinki-pientalojen rakentamiseen.

Matalaenergiatalona toteutettavan pientalon lupamaksua alennetaan 20–30 prosenttia, jos talon lämpöhäviötä estetään tehokkaasti. Myös valmiin Helsinki-pientalomalliston käyttö oikeuttaa taksa-alennukseen, joka on 25 prosenttia rakennuksen koon mukaan määräytyvästä maksusta.

Alennukset voi yhdistää ja ne voivat olla yhteensä yli 1 000 euroa. Rakennuksen koko vaikuttaa alennuksen suuruuteen.

Kuvassa pientaloja Maunulan kaupunginosassa Helsingissä. kuva: Simo Karisalo

Lue lisää

Katso kaikki