Alanvaihtajaa kiehtoo linjasaneeraustyömaissa ihmisläheisyys

Tuore linjasaneerauksen ammattilainen Mika Kangas vaihtoi äskettäin teollisuusmaalarista timpurin töihin ja on tyytyväinen tekemäänsä alanvaihtoon.

”Korjausrakentamisessa kiehtoo vanha arkkitehtuuri ja asukkaan lähellä työskenteleminen”, Kangas kertoo.

Kangas opiskeli puolen vuoden ajan linjasaneerausta ammatillista koulutusta tarjoavassa Amiedussa vuosi sitten. Koulutusohjelmaan valittiin Kankaan tavoin alanvaihtajia, sillä heidän uskottiin olevan valmiita omaksumaan rakennusalalla kehitettäviä uusia toimintamalleja. Koulutusohjelma rakennettiin työelämän tarpeisiin, ja sen tavoitteena oli kouluttaa useita eri työvaiheita hallitsevia työntekijöitä linjasaneeraustyömaalle.

Amiedun koulutuspäällikkö Matti Vesalaisen mukaan ohjelmaan valittavien opiskelijoiden aikaisemmalla koulutus- tai työtaustalla ei ole linjasaneeraustyömaalla vaadittavien tehtävien suorittamisen kannalta kovinkaan suurta merkitystä.

”Opiskelijat saavat puolessa vuodessa riittävät valmiudet siirtyä työmaalle harjoitteluun”, Vesalainen kertoo. Harjoittelun onnistumisen ja myöhemmän työllistymisen kannalta olennaisinta on oikea asenne.

Kangas kiittelee koulutusohjelman tarjoamaa mahdollisuutta alanvaihtoon.

”Tämä oli helppo tapa opiskella uutta ammattia ja saada samalla jalka oven väliin”, hän kertoo.

Koulutusohjelmaan kuului työharjoittelujaksoja työmaalla, ja Kangas suoritti harjoittelunsa Fira Palveluiden linjasaneeraustyömailla, joilla hän työskentelee koulujakson jälkeenkin.

”Ryhdyin kurssin jälkeen yrittäjäksi ja siitä saakka olen myynyt rakentamispalvelua Fira Palveluille.”

Asiakkaan näkökulma mielessä putkiremonttityömaalla

Mika Kangas pitää vahvuuksinaan monipuolista osaamistaan rakentamisen eri työvaiheista sekä ymmärrystä asiakkaan tarpeista.

”En mieti pelkästään yhden työvaiheen suorittamista, vaan haluan nähdä, miten vaihe istuu mahdollisimman hyvään kokonaisuuteen”, Kangas kertoo.

Kangas on kiinnostunut työvaiheiden jaksottamisesta kylpyhuoneessa. ”Kiinnostaa miettiä sitä, missä vaiheessa mikäkin työvaihe tehdään ja kuinka vaiheiden järjestäminen vaikuttaa remontin kokonaisaikatauluun.”

Kangas on erikoistunut talon sisäpuolisiin muutostöihin. Hänen tehtävänsä koostuvat pääasiassa asiakkaiden havaitsemien puutteiden korjaamisesta sekä lisätöistä jo luovutetuissa asunnoissa.

”Korjaan erilaisia pintavikoja tai vaurioita, esimerkiksi lattian paikkauksia ja puuttuvien jalka- ja peitelistojen laittoa. Saan asiakkaan usein onnelliseksi tekemällä hänen tärkeänä pitämiään korjaustöitä asunnossa. Tuntuu itsestäkin palkitsevalta, jos asiakas täräyttää viisi tähteä palautteena tekemälleni työlle”, Kannas sanoo.

Kankaan mielestä korjausrakentamisen mielenkiintoisinta antia ovatkin huoneistoremontit. ”Asiakkaan odotusten täyttäminen on kaikkein tärkeintä. Minun tehtäväni on korjata havaitut viat ja toisaalta kohdata asiakas tunteineen. Asiakkaan kuunteleminen on kaiken a ja o.” Kangas pitääkin putkiremonttityömaalla työskentelyä vahvasti asiakaspalvelutyönä.

Lisäkoulutus vakavassa harkinnassa

Linjasaneeraus on mieleinen toimiala Kankaalle. ”Putkiremonteille on jatkuvasti kysyntää, ja omat työtehtäväni ovat monipuolisia, hän sanoo. Meidän työmaallamme on hyvä henki, ja eri ammattiryhmät auttavat mielellään toisiaan. Porukkaan mahtuu eri maalaisia ja eri ikäisiä työntekijöitä, ja työt sujuvat kuitenkin hyvin”, hän kertoo.

Tällä hetkellä Kangas on kiireinen linjasaneeraustyömaalla, mutta hän harkitsee jatkavansa rakennusalan opintoja myöhemmin työn ohessa. ”Vaikka pääsenkin jo tekemään paljon, sähkö- tai putkitöiden pätevyys olisi hyödyllinen linjasaneeraustöissä”, hän pohtii.

Kangas on luottavainen tulevaisuuden suhteen. ”Vaikka olenkin ollut alalla vasta lyhyen aikaa, tuntuu, että hyvinhän nämä hommat sujuvat. Olisin varmasti voinut siirtyä alalle aikaisemminkin. Toisaalta oikea hetki tulee aina yllättäen”, Kangas sanoo.

Teksti ja kuva Anna Masanti

Jätä kommentti

*

*