Akustisesti hyvin suunniteltu avotoimisto maksaa itsensä takaisin

Akustisesti hyvin suunniteltu avotoimisto maksaa itsensä takaisin jo ensimmäisen vuoden aikana, osoittaa A-Insinööreillä tehty diplomityötutkimus.

Viiden vuoden tarkasteluvälillä säästö voi olla jo satoja tuhansia euroja.

Avotoimistoissa työntekijöiden puhe, joka häiritsee toisten keskittymistä, on melua ja aiheuttaa kustannuksia työnajan hukan kautta.

”Ammattitaitoisella akustiikkasuunnittelulla häiritsevästä ääniympäristöstä johtuvia kustannuksia voi pienentää jopa kuudesosaan tavanomaisesta avotoimistosta”, akustiikkasuunnittelun yksikönvetäjä Mikko Kylliäinen A-Insinööreistä sanoo.

”Toistaiseksi vain murto-osassa suomalaisia avotoimistoja ääniympäristö ja akustiikka on suunniteltu niin, että se palvelee työtä ja toimintaa taloudellisesti parhaalla tavalla.”

Hyvät ääniolosuhteet tarkoittavat käytännössä alhaista puheenerotettavuutta ja hyvää ääneneristystä esimerkiksi puhelinhuoneissa ja vetäytymistiloissa.

”Sekä ääneneristyksen taso että puheenerotettavuus voidaan mitata, ja molempiin voidaan vaikuttaa rakenteellisten ratkaisujen, tilanjaon, pintamateriaalien ja peiteäänijärjestelmin avulla”, Kylliäinen kertoo.

Ympäristöministeriön marraskuussa 2018 antama ääniympäristöohje asettaa ohjearvoja avotoimistojen akustiikalle. Ohjeen mukaan rakennuslupahakemuksissa tulisi ilmoittaa akustiikkasuunnittelija.

Kuva: Marjo Lalli

 

 

Jätä kommentti

*

*