Aktiivihiilitehdas Ilomantsiin

Vapo on tehnyt päätöksen aktiivihiiltä jalostavan tuotantolaitoksen rakentamisesta Ilomantsiin.

Vapo on tehnyt päätöksen aktiivihiiltä jalostavan tuotantolaitoksen rakentamisesta Ilomantsiin.

Noin 25 miljoonaa euroa maksavan laitoksen rakentaminen alkaa keväällä 2019, ja laitoksen on määrä olla kaupallisessa tuotannossa vuoden 2020 loppuun mennessä. Vapon Carbonsin Ilomantsiin rakennettavan laitoksen ensimmäisen vaiheen kapasiteetti on noin 5 000 tonnia vuodessa. Laitos on suunniteltu siten, että sitä on mahdollista laajentaa tulevina vuosina. Ilomantsiin rakennettavan laitoksen lisäksi Vapo on varautunut strategiassaan useiden aktiivihiiltä valmistavien laitosten rakentamiseen seuraavien 5–10 vuoden aikana.

”Ilomantsiin rakennettavan laitoksen laitetoimittajien ja aliurakoitsijoiden kilpailutus on käynnistetty. Tavoitteenamme on käyttää laitoksen rakentamis- ja tuotantovaiheessa mahdollisimman paljon paikallisia toimijoita”, Vapon Carbons-liiketoiminnasta vastaava johtaja Jaakko Myllymäki sanoo. ”Tällä hetkellä valtaosa Euroopassa käytettävästä aktiivihiilestä tulee Aasiasta ja Pohjois-Amerikasta, mistä johtuen eurooppalaiselle, korkealaatuisen aktiivihiilen toimittajalle on markkinoilla selkeä tilaus.”

Vapo Oy:n toimitusjohtajan Vesa Tempakan mukaan investointi aivan uudelle toimialalle ja siirtyminen suoraan kansainvälisesti kilpailluille markkinoille on huomattavasti euromääräänsä merkittävämpi virstanpylväs.

”Nyt rakennettava laitos pystyy tuottamaan vain kolmasosan siitä määrästä, minkä Euroopan korkealaatuisen aktiivihiilen markkina kasvaa vuosittain”, Tempakka sanoo.

Lue lisää

Katso kaikki