AirD:ltä ilmanvaihto yli 30 hirsipäiväkotiin

Vuonna 2020 Suomessa toimii uusia hirsirakenteisia päiväkoteja, joissa home- ja muita kosteusvaurioita ehkäistään älykkäällä ilmanvaihtoteknologialla, joka optimoi ja tasapainottaa automaattisesti ilmanvaihdon ympäri kiinteistön. Tavoitteena on, että päiväkodin lapset ja henkilökunta voivat nauttia terveellisemmästä hengitysilmasta koko rakennuksen elinkaaren ajan.

Helsinkiläinen AirD toimittaa älyteknologiaa sisältävän ilmanvaihtoratkaisun yhteensä 35:een päiväkotiin ympäri Suomen. Päiväkodit rakentaa Mediset Hoivarakentajat ja hirsirungot toimittaa Honkarakenne.

Ensimmäinen älykästä ilmanvaihtoteknologiaa sisältävä päiväkoti valmistuu elokuussa Turun lähelle Auraan. Kyseessä on yksityisen päivähoitoyritys Pilke päiväkotien perustama luontopainotteinen päiväkoti Kurki, johon tulee 84 hoitopaikkaa 0–5-vuotiaille lapsille.

Seuraavat päiväkodit nousevat Vantaalle, Janakkalaan ja Tuusulaan. Kaikki sopimukseen kuuluvat päiväkodit valmistuvat vuoteen 2020 mennessä.

AirD:n myynti- ja markkinointijohtaja Leena Salmi on iloinen yhteistyöstä. Hänen mielestään kyse on panostuksesta lasten hyvinvointiin ja parempaan sisäilmaan.

“Tällaisen yhteistyön avulla voimme varmistaa, että sekä rakennuksen käyttäjät että itse rakennus voivat hyvin”, Salmi sanoo.

Toimitusjohtaja Juha Marttala Mediset Hoivarakentajista kertoo, että yritys päätyi AirD:n ratkaisuun, koska mikään muu yritys ei tarjonnut samanlaista. Mediset on erikoistunut aistiystävällisten päiväkotien, hoivakotien ja asumispalveluyksiköiden rakentamiseen.

“Hyvä sisäilma on keskeinen osa liiketoimintaamme”, Marttala sanoo.

“Nykyisissä ilmanvaihtojärjestelmissä ilmanlaatua mittaavia antureita on vain muutama tai ehkä vain yksi koko rakennuksessa, eikä se anturi ole välttämättä siellä huoneessa, missä lapset ovat. AirD:n järjestelmässä ilmanlaadun mittaus on huonekohtaista.”

Marttalan mukaan ratkaiseva ero kilpailijoihin nähden on se, että ilmanlaadun seuranta on reaaliaikaista.

“Tämä järjestelmä oikeasti ohjaa ilmanvaihtoa, ei vain seuraa sitä.”

Raitista ilmaa entistä energiatehokkaammin

Sisäilmaongelmat ja niistä johtuvat terveysongelmat ovat koko ajan yleisempiä sekä päiväkodeissa että kouluissa. Julkisen rakennuskannan kansallistauti maksaa kunnille vähintään satoja miljoonia euroja.

Homevauriot johtuvat usein siitä, että perinteisiä ilmanvaihtojärjestelmiä käytetään aivan väärin, minkä takia kosteutta pääsee pesiytymään seiniin ja kattoihin. Lämpö yhdistettynä kosteisiin pintoihin on otollinen maaperä homeen muodostumiselle.

Usein esimerkiksi kouluissa ilmanvaihto kytketään päälle vain ruuhkahuippujen aikana. Niin sanotulla on/off-ilmanvaihdolla voi olla kuitenkin tuhoisat vaikutukset kiinteistön rakenteille ja sisäilmalle.

AirD:n ratkaisussa ilmanvaihto on koko ajan päällä, myös silloin, kun rakennus on aivan tyhjä.

“Oikein säädetty ilmanvaihto takaa sen, että ilma vaihtuu tasaisesti läpi vuorokauden, mikä taas ehkäisee kosteusvaurioita ja homeongelmia”, Salmi muistuttaa.

Jatkuvatoiminen ilmanvaihto auttaa myös säästämään ilmanvaihdon energiankulutusta ja sitä kautta rahaa kiinteistön omistajalle.

Jätä kommentti

*

*