Suolahden jäähallin havainnekuva.

Äänekoskelle rakentuu nollaenergiajäähalli

Uudessa jäähallissa energiatehokkuus on huippuluokkaa, perustuen ylimääräisen lauhdelämpöenergian talteenottoon.

Jäähallin rakennustyöt aloitettiin maanantaina 21.10. Hallin odotetaan valmistuvan elokuussa 2020. Jäähalli rakennetaan Suolahden yhtenäiskoulun ja uimahallin lähialueelle.

Jäähallin rakennuttajana ja projektinjohtopalvelun tuottajana toimii Suomen Projektori Oy. Hallin tilaaja ja omistaja on kaupungin yhtiö ProAvera Oy. Äänekosken kaupungin tekninen toimi on ollut vahvasti mukana jäähallin kehittämisessä.

”Jäähallin tuottamalla energialla hoidetaan koko kiinteistön lämmöntarve ja käyttöveden lämmitys. Pukuhuoneet, sosiaalitilat, kahvio ja muut tilat lämpiävät omalla energialla. Tämän lisäksi ylijäävä energia myydään vieressä sijaitsevalle koululle ja uimahallille”, Suomen Projektori Oy:n Jarkko Piiparinen kertoo.

Jäähallin energian kulutus on laskettu olevan 1800 MWh/a, josta ostetun energian osuus on 403 MWh/a ja uimahalli- ja koulurakennukseen myydyn energian osuus 398 MWh/a.

Tavoitteena on lähes nollaenergiajäähalli. Energiatehokkuutta ohjataan automaatiojärjestelmällä, johon kaikki eri järjestelmät kytkeytyvät. Automaatiojärjestelmän ohjauksilla ja eri järjestelmien yhteensovittamisella varmistetaan kohteen paras mahdollinen energiatehokkuus.

”Tällaista energiatehokasta ja vihreää teknologiaa on käytössä muuallakin, mutta ulosmyytävää energiaa ei muualla näin paljon ole”, Piiparinen toteaa.

”Uusi jäähalli mahdollistaa jääkiekon harrastamisen Äänekoskella paremmin kuin ennen, nyt myös tavoitteellisesti kiekkoa pelaaville on huippuluokan tilat. Panostamme kaikessa uudessa rakentamisessa myös energiatehokkuuteen ja ympäristöystävällisiin ratkaisuihin”, ProAvera Oy:n toimitusjohtaja Antti Virmanen kertoo.

Jätä kommentti

*

*