3D-tulostusta sähköverkon kunnossapitoon

Sähköverkon kunnossapidossa ja huollossa voidaan hyödyntää 3D-tulostettuja varaosia ja korvata niillä komponentteja esimerkiksi ilman tarvetta laajempaan laitteiston uusimiseen.


Sähköverkon kunnossapidossa ja huollossa voidaan hyödyntää 3D-tulostettuja varaosia ja korvata niillä komponentteja esimerkiksi ilman tarvetta laajempaan laitteiston uusimiseen.

Ikääntyneessä sähköverkossa tulee vastaan varaosatarpeita, joihin ei kaikkiin aina löydy uusia vastaavia komponentteja. Nyt kunnossapidossa tarvittaviin sähköverkon ja sen laitteiston varaosahuoltoon on saatu hyviä kokemuksia 3D-tulostuksesta.

Kunnossapitoon voidaan nykyteknologiaa hyödyntämällä tuottaa varaosia, joita olisi muutoin jopa mahdotonta hankkia.

”Tulevaisuudessa 3D-tulostimet yleistyvät, nopeutuvat ja tulostusmateriaalit paranevat. Tämä mahdollistaa varaosien tulostamisen yhä lähempänä itse käyttökohdetta ja juuri oikeaan tarpeeseen”, kertoo Empowerin kunnossapitopäällikkö Otto Norokorpi.

Erityisesti tilanteessa, jossa varaosan hankkiminen kestäisi viikkoja tai kuukausia, voidaan hyödyntää 3D-tulostusta. Samalla voidaan jatkaa sähköverkon käyttöikää suunniteltuun investointiin saakka.

Empowerin kunnossapitämällä Elenian Säynätsalon sähköasemalla 3D-tulostusta on hyödynnetty pienten muoviosien päivitykseen. Sähköaseman huollon yhteydessä vanhojen öljykatkaisijoiden muoviosat havaittiin huonokuntoisiksi ja ne uusittiin 3D-tulostamalla tuotettuihin varaosiin vuorokaudessa.

”3D-tulosteet ovat uusi asia meille ja toistaiseksi tätä uutta teknologiaa on vasta päästy testaamaan”, kertoo Elenialta sähköasemien kunnossapidosta vastaava Sampsa Kangas.

”Sähköasemat ovat usein alttiina sään vaihteluille ja materiaalien on oltava erittäin kestäviä. Samoin katkaisijoissa mekaaniset rasitteet ovat sen verran kovat, ettei kaikkia osia voi korvata tulosteella.”

Elenian Säynätsalon sähköasemalla 3D-tulostetulla varaosalla asema saatiin käyttöön huollon yhteydessä suunnitellusti ja samalla voitiin ennaltaehkäistä sähköaseman laitteiston öljyjen ympäristöriskiä.

Varaosaa katkaisijaan ei ollut enää saatavilla ja vaihtoehtona olisi ollut isompi laitteiston uusinta. 3D-tulostetuilla varaosilla huolto saatiin tehtyä tehokkaasti.

Lue lisää

Katso kaikki