VTT ja Itä-Suomen yliopisto saivat EU-rahoitusta teollisuusmuovien kierrätyksen ja uusien käyttökohteiden kehittämiseen

Projektissa jalostetaan jätemuovia esimerkiksi kodinkoneisiin, jäähdytysjärjestelmiin ja autoteollisuuden sovelluksiin. Kuva: Pixabay

VTT ja Itä-Suomen yliopisto ovat saaneet EU:lta yli 2,7 miljoonan euron rahoituksen muovien mekaaniseen kierrätykseen ja kiertotalouteen liittyvään analytiikkaan ja teknologiakehitykseen. Projektissa jalostetaan jätemuovia esimerkiksi jäähdytysjärjestelmiin, kodinkoneisiin sekä haastaviin autoteollisuuden sovelluksiin, kerrotaan VTT:n tiedotteessa.

VTT:n koordinoiman EU-rahoitteisen PRIMUS-hankkeen tavoitteena on parantaa teollisuusmuovien kierrätysmahdollisuuksia sekä löytää kierrätysmuoville soveltuvia käyttökohteita.

− Kierrätysmuovia on saatava enemmän käyttöön korkean jalostusarvon tuotteisiin. Jos haluamme oikeasti korvata laajemmin neitseellisiä fossiilisia raaka-aineita, kierrätysmuoveja pitää hyödyntää muuallakin kuin kukkapurkeissa tai ämpäreissä, sanoo VTT:n vanhempi tutkija ja projektipäällikkö Anna Tenhunen-Lunkka tiedotteessa.

Projektissa jalostetaan erilaisia autoteollisuuden sekä elektroniikka- ja sähkölaitemuovijätteitä haastaviin autoteollisuuden sovelluksiin ja kodinkonelaitteisiin. Tavoitteena on tuottaa ratkaisuja, joita hyödyntämällä kierrätysmuovin määrää muovituotteissa voidaan lisätä jopa 80 prosenttiin.

− Projektin päättyessä meillä on useita validoituja tuotteita, joiden avulla voidaan vakiinnuttaa kierrätysmateriaalivirtoja markkinoille. Projektimme prototyypit ovat auton kojelauta, jäähdytysjärjestelmä ja sen kiinnikkeet, jääkaappi osoittamassa kierrätysmuovin soveltuvuutta ruokakontaktisovelluksissa sekä suljetun kierron esimerkki, missä pyykinpesukoneen etuluukun tiivisteet kierrätetään uusiksi tiivisteiksi, Tenhunen-Lunkka kertoo.

−Kaikissa prototyypeissä on toki omat haasteensa: auton sisäosien on kestettävä kolaritestien vaatimukset ja oltava esteettisesti onnistuneita, jääkaapissa muoviosat ovat kosketuksissa ruokaan ja sen vuoksi sääntely on erittäin tarkkaa, ja jäähdytysjärjestelmän putkiosilla on kovat vaatimukset käytettävien aineiden ja lämpötilavaihteluiden vuoksi.

Muovien kierrättämisessä on useita haasteita: muovilaatuja on paljon erilaisia, ja niissä käytettävien lisäaineiden kirjo on laaja. Muoveja käytetään sekaisin vielä laajemmassa määrässä erilaisia tuotteita, ja muovien laaduissa on vaihtelua ennen niiden päätymistä kierrätykseen. Kierrätysmuovin laadun parantamiseksi on tärkeää erilaisten materiaalien erottelu, haastavien ja/tai vaarallisten lisäaineiden poistaminen sekä muovin laadun heikkenemisen hallitseminen. 

Itä-Suomen yliopisto vastaa hankkeen analytiikasta massaspektrometrian avulla.

− Meillä on Joensuussa maailmanluokan massaspektrometrian infra ja osaaminen, jonka avulla voimme luotettavasti ja erittäin tarkasti tunnistaa erilaiset haitta-aineet sekä lähtöaineissa että lopputuotteissa. Näin kykenemme säätämään valmistusprosessia lopputuotteen vaatimusten mukaisesti, kertoo Itä-Suomen yliopiston kokonaisuudesta vastaava johtaja, materiaalikemian ja -tekniikan professori Jarkko J. Saarinen tiedotteessa.

Lue lisää

Katso kaikki