Tanssin talo aiheutti erityisiä vaatimuksia ilmanvaihto- ja akustiikkasuunnittelulle − ”Tämän mittakaavan esitystiloja ei Suomeen montaa mahdu”

Niina Erkkilän mukaan korkeat tilat ja käyttäjämäärien suuri vaihtelu tekivät Tanssin talosta olosuhteiden hallinnan kannalta vaativan suunnittelukohteen. ”Digitalisaation ansiosta kaikki järjestelmät voivat keskustella toistensa kanssa väylien välityksellä. Valvomo on siirtynyt käytännössä taskuun, kun älypuhelimella pääsee kiinni järjestelmiin mistä tahansa”, Kaapelitehtaan käyttöpäällikkö Matti Waara sanoo. Kuva: Mikko Mäntyniemi/Granlund

Kaapelitehtaan yhteyteen rakennetussa Tanssin talossa on paljon korkeita tiloja, joissa kiinteistöautomaation tarpeenmukainen ohjaus huolehtii olosuhteiden säilymisestä haluttuina. Tämä tapahtuu mahdollisimman energiatehokkaasti käyttäjämäärän vaihdellessa harjoitusten pienistä ryhmistä jopa lähes tuhanteen ihmiseen, kun salien katsomot ovat täysiä. Esimerkiksi savua käytettäessä ilmanvaihtoa voidaan ohjata myös esitystekniikan käyttöliittymällä.

Helsingin juhlaviikkojen käynnistyessä nähtiin elokuussa maailmanluokan tanssiesityksiä Kaapelitehtaan yhteyteen rakennetussa Tanssin talossa, jonka Erkko-saliin mahtuu 700 katsojaa. Viime vuoden lopulla valmistuneessa yhteensä 6 800 bruttoneliön uudis- ja peruskorjaushankkeessa rakennettiin myös Kaapelitehtaan sisäpihalle uudeksi pääaulaksi ja monitoimitilaksi kymmenen metrin korkuinen suuri lasipiha, jonka leveys on 16 metriä ja pituus 50 metriä.

– Tanssin talon hankkeessa kokonaistilavuus on noin 55 000 m3, joten suuri osa tiloista on todella korkeita. Se aiheuttaa erityisiä vaatimuksia ilmanvaihdon suunnittelulle sekä erilaisten käyttötilanteiden laskennalle ja simuloinneille, ilmanvaihtotekniikan suunnittelusta vastannut ryhmäpäällikkö Niina Erkkilä Granlundilta sanoo.

___________________________________________________________________________________

Tämä teksti on näyte Talotekniikka-lehden 6/2022 jutusta. Millaisia suunnitteluhaasteita Tanssin talo aiheutti? Miten ne ratkaistiin? Lue lisää ja klikkaa näköislehteen tästä.

Lue lisää

Katso kaikki