Tervetuloa Talotekniikka-syksyyn 2022

Talotekniikka-alan ratkaiseva rooli ilmastonmuutoksen hillitsemisessä on yksi syy sille, miksi haluan työskennellä juuri tämän alan mediassa.

Kuva: Juha Törmälä

Tulin talotekniikka-alalle toimittajaksi neljä vuotta sitten. Siitä asti olen kertonut ihmisille alan ulkopuolelle, miten suuri merkitys rakennuksilla ja talotekniikalla päästöjen leikkaamisessa on. Rakennusteollisuuden (2020) mukaan rakennettu ympäristö käyttää kansakunnan käyttämästä energiasta yli kolmanneksen ja vastaa noin kolmanneksesta Suomen kulutuksen ilmastopäästöistä.

Viestini vastaanottaja on usein hämmästynyt. Lentomatkailun, lihansyönnin ja yksityisautoilun päästöt ovat kyllä olleet tiedossa, mutta rakennusten rooli tässä mittakaavassa ei. Talotekniikka-alan ratkaiseva rooli ilmastonmuutoksen hillitsemisessä onkin yksi syy sille, miksi haluan työskennellä juuri tämän alan mediassa.

Haastattelin tähän lehteen Vuoden LVI-suunnittelija Eveliina Vesalaista. Vesalaisen mielestä katse on ilmastonmuutoksen näkökulmasta tärkeää kääntää LVI-suunnittelussa nyt vähähiilisyyden suuntaan: rakennuksen rungon päästöt ovat melko hyvin tiedossa, mutta taloteknisten järjestelmien materiaalipäästöjen suhteen tietotasoa kannattaisi nostaa.

Hiilestä puheen ollen, hieman eri vinkkelistä: haastattelussa Vesalainen kaipasi talotekniikka-alalle lisää yhteen hiileen puhaltamista. Hän itse on siitä elävä esimerkki. Vesalaista ehdotti Vuoden LVI-suunnittelijaksi Vikke Niskanen, joka voitti saman kilpailun vuonna 2019. Niskanen nosti Vesalaisen yhdeksi vahvuudeksi ulkoisen ja sisäisen asiakastyöskentelyn ja ryhmätyöskentelytaidot. Vesalaisen kanssa työskennellyt rakennuttajapäällikkö Teemu Jaakkola taas kehui Talotekniikka-lehdelle, miten ”Eve on aina hyvällä tuulella.”

Me täällä toimituksessa uskomme myös yhteen hiileen puhaltamisen voimaan. Paiskimme töitä, nauramme paljon, pidämme huolta Talotekniikka-lehdestä ja toisistamme. Elokuussa yhteiseen hiileemme saapui puhaltamaan paluumuuttaja, Anne Soininen. Löydät tästä lehdestä Annen juttuja ja myös koko kolmihenkisen tiimimme esittelyn. Tervetuloa Talotekniikka-syksyyn 2022!

Piritta Porthan
Päätoimittaja, Talotekniikka-lehti

Lue lisää

Katso kaikki