Täsmätoimia energiatalkoisiin

Tätä kirjoittaessani Suomella ei vielä ole uutta hallitusta, mutta olettaa saattaa, että tietyt asiat nousevat esiin hallituspohjasta riippumatta.

 

Tätä kirjoittaessani Suomella ei vielä ole uutta hallitusta, mutta olettaa saattaa, että tietyt asiat nousevat esiin hallituspohjasta riippumatta. Yksi paljon keskustelua herättänyt aihe ovat tukiaiset sähköauton hankintaan. On hyvä muistuttaa, että jo nykyisellään sähköauton autovero on käytännössä mitätön ja vastaa talvirenkaiden hintaa.

Ennen kuin tukiaisia aletaan maksaa johtajatason sähkölimusiineille, olisi kenties syytä tarkastella lähemmin, mitä samalla rahalla saataisiin aikaan kiinteistöissä. Massiiviset tukiaiset toki vääristäisivät kilpailua eikä alakaan niitä halua. Oikein suunnatut täsmätoimet, kuten energianeuvonta ja kotitalousvähennyksen laajentaminen suunnitteluun, olisivat kuitenkin oivia porkkanoita.

Ihmisillä on selkeää halukkuutta parantaa kiinteistöjen energiatehokkuutta, mutta toimenpideskaala on liian laaja eikä kustannus- ja säästövaikutuksia tunneta kunnolla. Energiatodistus voisi tuoda tähän apua, mutta sitä on vastustettu laajalti. Energiatodistuksen merkitystä ja mukanaan tuomia mahdollisuuksia ei ole oivallettu, kun asiaan ei ole kunnolla perehdytty.

Koska tavoitteenamme on hillitä ilmastonmuutosta, olisi tärkeää keskittyä kahteen seikkaan: energiatehokkuuden parantamiseen ja energian tuotantoon. Kiinteistöissä energiatehokkuutta parantavien toimien jatkeena hybridilämmitys tuottaa nopeasti sekä säästöjä että leikkaa merkittävästi ostoenergiankulutusta ja sitä kautta energiantuotannon päästöjä.

Kun edellä mainittuun lisätään aurinkolämmön tai -sähkön tuotanto, olemme osaltamme torjumassa ilmastonmuutosta päästöttömällä ja uusiutuvalla energialla. Halukkuutta selkeästi on, sen ovat osoittaneet lukuisat yleisötilaisuudet, jotka pursuvat aurinkoenergiasta innostunutta väkeä. Tämä innostus pitää nyt kanavoida liiketoiminnaksi poistamalla turhat jarrut ja tarjoamalla alan palveluita entistä aktiivisemmin myös kuluttajille.

Heikki Heikkonen

päätoimittaja

Lue lisää

Katso kaikki