Talotekniikka-asennuksen historiallinen liitto

 

Kun LVI- ja sähköalaa edustavat toimialajärjestöt LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry ja Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry ilmoittivat toukokuun lopulla yhdistävänsä voimansa Talotekniikkaliitossa, oltiin päästy melkoiseen historialliseen käännekohtaan. Samaan pyrittiin jo vuosituhannen alussa – ja keskusteluja aiheesta on säännöllisesti käyty tällä välinkin – mutta nyt tilanne oli riittävän kypsä tehdä ennakkoluulottomia päätöksiä.

On hienoa, että vastuulliset henkilöt ja tahot näkivät karikoiden ylitse ja ymmärsivät ne mahdollisuudet, mitä vahva uusi liitto tuo tullessaan. Talotekniikka toimialana tarvitsee ja ansaitsee tulla nähdyksi, kuulluksi ja huomioiduksi. Vielä on matkaa siihen asemaan, joka meille kuuluisi, mutta olemme jo ison askeleen lähempänä sitä.

Yhteisiä asioita on paljon, mutta seuraavaksi meidän täytyy panostaa koulutukseen ja sen kehittämiseen kaikilla tasoilla sekä varmistaa, että alalle tulee riittävästi ja motivoituneita ihmisiä. Edellinen koulutusuudistus siirsi vastuuta työmaille ja yrityksille ilman valmiuksia tai resursseja. Lähiopetuksesta tinkiminen on kostautunut osaamisessa ja motivaatiossa.

Tämä on väärin niin nuoria kuin yrityksiäkin kohtaan. Oppivelvollisuuden laajentaminen pitää näkyä myös resursseissa, juhlapuheita ja politikointia emme tarvitse enempää. Tarvitsemme osaavia ihmisiä, jotka ovat valmiita työtehtäviin, joihin heitä koulutetaan.

Parhaillaan on menossa jos jonkinnäköistä uudistusta lakeihin, direktiiveihin ja ilmastonmuutoksen torjuntaan, puhumattakaan korjausrakentamisen strategiasta vuosille 2020–2050. Moni asia liittyy toisiinsa, ja talotekniikalla on lähes kaikissa näissä iso roolinsa.

Pidetään huolta siitä, että saamme jatkossakin vaativiin tehtäviin osaavia ihmisiä. Heidän käsissään on meidän tulevaisuutemme.

Aurinkoista kesää, pysykää terveinä!

Teksti: Heikki Heikkonen

Lue lisää

Katso kaikki