Syksy näyttää sumuiselta

 

Tämän lehden ilmestyessä olemme saaneet parahiksi kuulla Talotekniikan suhdanteet -tutkimuksen tuoreet tulokset. Ensimmäistä kertaa katsaus on laadittu yhteistyössä LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TUn, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STULin ja Sähkösuunnittelijat NSS:n kanssa. Tulokset kertonevat koronan vaikutuksista talotekniseen urakointiin, teknologiateollisuuden näkymäthän tiedämmekin jo.

Emme yksin pysäytä pandemiaa, emmekä voi hirveästi tehdä maailman suhdanteillekaan, mutta ei tässä kannata tuhkaakaan kaataa päälleen. Mikäli valtiovalta on hereillä ja taloyhtiöt kuulolla, olisi jälleen paikka jonkinasteiselle korjausavustukselle. Yksi pienimuotoisempi juuri julkistettiinkin lämmitystapavaihdoksiin.

Keski-Euroopassa ilmanvaihto on useassa maassa jälkijunassa pohjoismaista tasoa. Ainoa vaihtoehto tehostaa ilmanvaihtoa on avata ikkuna – muuta ratkaisua ei usein ole edes tarjolla.

Suomessakin toimitilaratkaisuja on mietittävä uusiksi, mikäli haluaa tarjota työntekijöilleen ja asiakkailleen turvalliset olosuhteet. Eräät työnantajat ovat kokeneet työtilojen supistamisen ja tiivistämisen olevan hyvä keino kohentaa tulosta, sen sijaan viihtyvyys ja työturvallisuus ovat unohtuneet. Olisiko väljennyksen paikka, jo ihan tulevia flunssasesonkeja silmällä pitäen?

Kun sisäilma-asiat on saatu kuntoon, voidaan mennä muille sektoreille. EU:sta valuvat määräykset ja säädökset vedenkulutuksen seurantaan, energiatehokkuutta olisi kohennettava ja automaatiollekin nähdään rooli rakentamisessa ja asumisessa.

Tulevaisuus talotekniikka-alalla näyttää pitkässä juoksussa hyvältä, ellei jopa erinomaiselta. Nyt täytyy vain jaksaa sinnitellä ja nähdä maisema sumuisen laakson yli. Toisella puolen on jo aurinkoisempaa.

Lue lisää

Katso kaikki