Pienempiä ja isompia ilmastomurheita

 

Viime päivien uutisointia ovat leimanneet pandemian lisäksi erilaiset ilmastoon liittyvät isommat ja pienemmät ongelmat, jopa katastrofit. Yksi osoitus luonnonvoimista ja niiden mahdista nähtiin äskettäin Yhdysvalloissa, jossa talvimyrsky ylsi etelävaltioihin saakka aina Texasia myöten.

En jaksa uskoa, että paikalliset ovat rakentaneet talonsa, saati lämmitysjärjestelmänsä, kovia pakkasia varten. Eipä sillä ollut väliä, kun iso osa energiainfraa romahti. Tähän oli kaksi selkeää syytä: Texasin osavaltio on käytännössä erillään muun Pohjois-Amerikan sähköverkosta, ja iso osa energiantuotantoa nyt ei vaan ollut varautunut poikkeuksellisen koviin sääolosuhteisiin.

Kaiken lisäksi myös vesijohtoverkot jäätyivät niin taloissa kuin niiden ulkopuolellakin, joten korjausrakentajilla on tiedossa kissanpäivät. Mutta miksi tämän pitäisi meitä mitenkään heilauttaa, vaikka toki sympatiamme ovat kriisistä kärsineiden puolella? Eihän meillä ole pelkoa vastaavista kriiseistä, olemme varautuneet niihin.

Kyllä ja ei. Olemme varautuneet hyvin talveen ja pakkaseen. Ja onneksi sähköverkkomme linkittyy usean naapurimaan kanssa samaan verkkoon, joten voimme tukea toisiamme. Mutta onko tämän varaan viisasta laskea, onkin toinen juttu.

Niin Suomen kuin esimerkiksi Ruotsin sähkönkulutus ehti nousta välillä paljon omaa tuotantoaan korkeammalle, onneksi ei sentään samaan aikaan. Texasissa sähköntuotanto romahti, koska tuulivoimatuotanto petti eikä muukaan energiainfra ollut ajan tasalla. Jätämmekö oman energiantuotantomme ja tarpeemme sään armoille, vai kannattaisiko hyvissä ajoin varautua siihen, että sähköä tuotetaan riittävästi kaikissa tilanteissa.

Kun talvesta, pakkasesta ja putkien jäätymisestä on Texasissa toivuttu, iskee taloudellinen katastrofi. Korjaustöiden lisäksi sähkölaskut vievät ihmiset ahdinkoon, kun markkinahintaan pohjaavat tariffit nostivat sähkön kuluttajahinnan pilviin. Tässä onkin vielä yksi opetus, mikä kannattaa pitää mielessä, kun rukkaamme tariffijärjestelmiä ja sähkön laskutusperiaatteita.

Lue lisää

Katso kaikki