Oras Groupin vetäjä tulee Itävallasta

Suomalaiset talotekniikka-alan yritykset ovat Markus Lengauerille tuttuja.

Oras Groupin hallituksen päätös nimittää konsernin toimitusjohtajaksi Markus Lengauer on pitkän, osin sattumankin saneleman uratien mainio huipennus. Miehen lähes koko ura on tähdännyt tehtävään, jota hän ei hakenut, ja jonka ei pitänyt vapautua ainakaan tässä vaiheessa.

Lengauer itse olettaa, että Paasikivet hakivat Oras Groupin johtoon henkilöä, joka tuntee hyvin koko kentän. Harkinta-aika jäi lyhyeksi, ja Lengauer teki päätöksen nopeasti.

”Pitkäaikainen kokemus alalta auttaa paljon. Tekninen taustakin helpottaa, sillä Oras Group on hyvin teknologiaorientoitunut yritys sekä tuotteidensa että ihmisten osalta”, Lengauer toteaa.

Lengauerin ura talotekniikan yritysmaailmassa alkoi itävaltalaisen patterivalmistaja Vogel & Noot Wärmetechnik AG:n palveluksessa. Hänen ollessaan yhtiön toimitusjohtaja Rettig osti yrityksen vuonna 2002.

Yrityskaupan jälkimainingeissa vuonna 2004 Lengauer nimitettiin Rettig ICC:n CEO:ksi ja hän siirtyi yhtiön pääkonttoriin Hollannin Maastrichtiin. Tätä jatkui reilut yhdeksän vuotta.

Siitä lähtien Lengauerilla on ollut kosketuspintaa suomalaiseen yrityskulttuuriin ja perheomistajiin, joten askel Oras Groupin ruoriin ei ollut millään muotoa hyppy tuntemattomaan – päinvastoin.

”Jo silloin vietin paljon aikaani Suomessa, vähintään kerran kuussa. Siten tutustuin suomalaisiin ihmisiin ja liiketapoihin.”

Lopulta vuosittaiset 300 lentoa alkoivat olla tarpeeksi. Vuonna 2013 Lengauer jätti paikkansa Rettigillä ja palasi jälleen liikkeenjohdon konsultiksi. Tässä vaiheessa suuri osa asiakaskuntaa muodostui talotekniikka-alan yrityksistä, joten tuntuma alaan säilyi edelleen hyvänä.

Tiivis yhteys Suomeen

”Pari vuotta sitten Paasikivet lähestyivät minua ja kysyivät halukkuuttani tulla Uponorin hallitukseen. Siellä olin tuttu jo entuudestaan. Teinhän yhteistyötä heidän kanssaan, kun Rettig osti Uponorilta Hewing GmbH:n koko osakekannan. Siltä ajalta minulla oli yhteydet myös Paasikiviin.”

”Tunnen valmiiksi myös asiakaskenttää, esimerkiksi Onnisen, Dahlin/ Saint Gobainin ja Ahlsellin väkeä. Sen lisäksi olen oppinut, kuinka perheyrityksissä toimitaan, ja mitä tarkoittaa teollinen yrittäjyys. Ilman näitä oppeja ja osaamista, sisäänajovaihe olisi varmasti paljon pitempi”, Lengauer arvioi.

Jotain tietotaitoa hanabisneksestäkin oli, mutta hän huomauttaa sen poikkeavan lämmityslaitebisneksestä. Siltä kannalta tarkastellen tämä on uusi kokemus.

”Esimerkiksi markkinointi, tekniikat sekä design ovat paljon suuremmassa roolissa hanabisneksessä. Näissä asioissa minulla on vielä opeteltavaa.”

”Teknisenä ihmisenä minulle on helppoa, että päätökset tehdään faktojen pohjalta. Ja Suomessa ihmiset ovat suoria ja rehellisiä, eli suomalainen omistus ja suomalaiset tekevät tästä helppoa. Perheyrityksessä myös päätöksentekoprosessi on lyhyt ja nopea.”

Oras Groupissa on kaksi selkeää bändiä – Oras ja Hansa – jotka ovat hieman eri tilanteissa omilla päämarkkina-alueillaan. Oras on hyvin vahva Suomessa ja Norjassa, sekä vahvistumassa Ruotsissa.

Hansan asema Saksassa sen sijaan ei ole läheskään yhtä vahva. Tähän ei Lengauerin mukaan ole yhtä selkeää syytä.

”Kaikki puhuvat saksalaisista kilpailijoistamme, jotka ovat kasvaneet voimakkaasti, mutta me emme edes yritä lyödä heitä koossa. Kasvun tavoittelussa olemme valinneet erilaisen reitin kuin muut. Perheyrityksellä on malttia kasvaa rauhallisemmin, kun pörssiyhtiön on osoitettava kasvua joka kvartaalissa”, Lengauer painottaa.

”He ovat kasvaessaan valinneet eri strategian kuin Oras Group ja keskittyneet esimerkiksi kuluttajiin, kun me painotamme sekä urakoitsijoiden että jälleenmyyjien roolia. Olennainen osa strategiaamme on työskennellä tiiviisti heidän kanssaan.”

Tekninen edelläkävijä

Puheen kääntyessä tekniikkaan Lengauer innostuu. Hän korostaa, että aina emme ymmärrä markkinoita, sillä muun muassa vedenkulutus ja -säästötarpeet poikkeavat eri maissa. Suomessa ja Itävallassa tottumukset ovat taas hyvinkin samankaltaisia.

”Olemme tehneet paljon lanseerauksia Advanced products -segmentissä. Siinä ei ole kyse vain yksittäisissä tuotteista, vaan integroimme tekniikkaa, kuten antureita, ja lisäämme älyä tuotteisiimme luodaksemme jotain aivan uutta.”

Koska Lengauer istuu edelleen Uponorin hallituksessa, on luontevaa nostaa esille Oras Groupin ja Uponorin välinen yhteistyö.

”Vesi sekä veden- ja energiansäästö – nämä asiat ovat molempien yhtiöiden agendalla. Sen vuoksi molemmissa yrityksissä mukana olemisesta on suurta etua. Tämä on jo luonut ja luo edelleen meille uusia mahdollisuuksia”, Lengauer toteaa.

KUKA?

Markus Lengauer

  • Oras Groupin (Oras Oy:n) ja Hansa Armaturen GmbH:n sekä konsernin tiettyjen muiden  tytäryhtiöiden toimitusjohtaja.
  • Tekniikan tohtori Wienin teknillisestä yliopistosta.
  • Asuu Itävallassa Sankt Barbaran pikkukaupungissa itse rakennuttamassa omakotitalossa.
  • Perheeseen kuuluu vaimo ja kolme lasta. Vanhin tytär valmistui juuri insinööriksi.
  • Vapaa-ajallaan tykkää urheilla. Sydäntä lähellä ovat maasto- ja alppihiihto, kesällä tennis. Urheilun lisäksi harrastaa valokuvausta.
  • Mietelause: ”Do Things, make it happen.”

Teksti ja kuva Heikki Heikkonen

Lue lisää: Pekka Kuusniemi Raisio Oyj:n toimitusjohtajaksi

Suunta kauas eteenpäin

Lue lisää

Katso kaikki