Nokian perintö kasvaa korkoa

Nokian kännykkäbisneksen romahdus viime vuosikymmenellä oli shokki ja yllätys monelle ihmiselle.

 

Nokian kännykkäbisneksen romahdus viime vuosikymmenellä oli shokki ja yllätys monelle ihmiselle. Jo romahtanut liiketoiminta myytiin monen mielestä pilkkahintaan amerikkalaisille, ja sen jälkeen kyyti on ollut kylmää työntekijöille – etenkin Suomessa.

Yritys ei onneksi kuollut, mutta sen kivijalka on nyt verkkobisneksessä. Aikaa myöten ja yhteiskunnan digitalisoituessa, olemme edelleen hyvin riippuvaisia Nokian osaamisesta ja teknologiasta, mutta se ei enää herätä samanlaisia intohimoja kuin aiemmin, kun lähes jokaisella oli oma nokialaisensa takataskussaan.

Nokian suuruuden ajat heijastuvat silti vahvasti yhteiskuntaamme ja yrityksiin. Nokia koulutti aikanaan valtavan joukon tulevaisuuden osaajia ja johtajia, joita on nyt pilvin pimein yritystemme johtopaikoilla. Monelta meidänkin alan johtajalta löytyy Nokia-tausta.

Ehkä vielä tärkeämpi Nokian perintö ovat kuitenkin innovaatiot. Nokia tutki ja kehitti monenlaista osaamista ja teknologiaa, joista on siinnyt isompia ja pienempiä yrityksiä.

On epärealistista odottaa, että näistä vielä joku nousee uudeksi nokiaksi, mutta ehkä sieltä vielä jonain päivänä puskee esiin uusia vaisaloita ja polareita. Suomessa kun on edelleen huippuluokan osaamista, joka kelpaa kansainvälisille markkinoille.

Yksi esimerkki teknologiayrityksestä, jonka syntymisessä Nokialla oli iso rooli Teknillisen korkeakoulun ohessa, esitellään tässä lehdessä. Quuppa on kehittänyt sisäpaikannusteknologiaa, joka luo aivan uusia mahdollisuuksia mitä erilaisempiin tarpeisiin. Kun muistamme, kuinka paljon GPS mullisti elämäämme, voi sisäpaikannuksella olla yhtä suuri merkitys tulevaisuudessa.

P.S. Syksy on käynnistynyt jälleen hyvin vilkkaana. Kiireisiä ammattilaisia haluaisin muistuttaa kahdesta perinteisestä alan tapahtumasta, Rakennusten energiaseminaarista 8.10. ja LVI-Päivistä 24.10.
Nähdään siellä!

Lue lisää

Katso kaikki