Lännen kultamaa houkuttelee

 

Itselleni tuli äskettäisellä Ruotsin-matkalla suurena yllätyksenä Pohjolan rakennusmarkkinoiden todellinen koko ja arvo. Vertailuarvo löytyy idästä, jossa Venäjän markkinat jäävät arvoltaan kakkoseksi. Jos nostetaan esille vielä muita – kuten poliittisia – epävarmuustekijöitä, alkavat länsimarkkinat näyttää entistä houkuttelevammilta.

Sen lisäksi kehitys rakennusmarkkinoilla on ollut varsin myönteistä Ruotsin asuntomarkkinoilla tapahtunutta notkahdusta lukuun ottamatta. Senkin taustalta löytyy kiristynyt rahapolitiikka, tarve sinällään ei ole hävinnyt mihinkään. En halua missään nimessä vähätellä Venäjän merkitystä, sillekin on aikansa ja paikkansa, mutta pientä ylimääräistä haastetta siellä riittänee vielä pitkään.

Business Sweden -organisaatio heittää nyt koepalloa myös Suomen suuntaan. Jotta rakentamisen rattaat pysyisivät pyörimässä, ollaan heillä valmiita kouluttamaan tulijoita ymmärtämään paikallisen rakentamisen kiemuroita ja määräyksiä. Jos kielitaito ei pahasti töki, ja uusille markkinoille ja mahdollisuuksille olisi tarvetta, vaikuttaa tarjous lupaavalta.

Aina niin ekologiset länsikollegamme eivät kuitenkaan ole ihan edelläkävijäkansaa talotekniikan suhteen. Yllätyin saneerauskohteissa, kuinka vähälle huomiolle esimerkiksi ilmanvaihto jää. Raakaa sisäilmaa puhalletaan huonetilaan surutta, jos ylipäätään. Tähän syyllistytään toki Suomessakin.

Sitä en aiemmin tiennyt, että vedenkulutuksen mittaus ei Ruotsissakaan ole arkipäivää. Vesi on halpaa ja sitä riittää hukattavaksi. Vasta energiamääräysten kiristys saattaa herättää länsinaapurimme kulutuksen seurantaan, muita paineita ei juuri ole.

Suomella ja suomalaisilla on siis edelleen tarjottavaa naapureillemme – ja kaikkiin ilmansuuntiin. Rohkeutta vaan ja hivenen onnea, maailmalla on tarjolla haasteiden lisäksi onnistumisia.

Lue lisää

Katso kaikki