Kiertotalouden jälkeen kokeilutalous

Digitalisaation aikakaudella ideat ja ratkaisut etenevät valonnopeudella.

Kierrättäminen ja siihen liittyvä liiketoiminta ovat ympäristönsuojelua parhaimmillaan. Arvokkaita ja vähemmänkin arvokkaita raaka-aineita saadaan uudelleen hyötykäyttöön ja uusiutumattomia resursseja sekä luonnonvaroja säästyy.

Teollisuudessahan kiertotaloutta on harrastettu iät ja ajat, sittemmin se juurtui rakennusalallekin. Kuluttajat ovat Suomessa olleet tässä suhteessa edelläkävijöitä, muun muassa paperin- ja lasinkierrätys käynnistyi täällä aiemmin ja laajemmin kuin monessakaan Euroopan maassa.

Kiertotaloudesta on muodostunut valtaisa bisnes, jossa materiaalivirrat seilaavat maailman laidalta toiselle ja pitävät yhteiskuntien pyörät pyörimässä – ja hyvä niin. Olemme pisteessä, jossa kierrättämiseen pitää suhtautua olennaisena osana työ- ja muuta elämää, ei niihin päälleliimattuna ilmiönä.

Seuraava askel odottaa kuitenkin jo nurkan takana: kokeilutalous. Digitalisaation aikakaudella ideat ja ratkaisut etenevät valonnopeudella, eivätkä valtakunnan tai kielirajat ole este kehitystyölle. Tämä vaatii rohkeutta, ja eritoten rohkeutta kokeilla, mutta myös epäonnistua.

Tampereen teknillisen yliopiston yhteyteen perustettu Corelab (Construction and Real Estate LABoratory) on hyvä esimerkki tulevaisuuden toimintamallista. Se on kokeilukulttuuriin nojaava yhteistyöalusta, joka edistää rakennetun ympäristön innovaatiotoimintaa tuomalla yhteen perinteisiä yrityksiä, startuppeja ja yliopistoja.

Sen keskeinen toiminta-ajatus on koota yhteen yrittäjiä, tutkijoita ja innovaattoreita, jotka eivät välttämättä yksin pysty ratkaisemaan käsillä olevia ongelmia tai heillä ei yksin ole riittäviä resursseja isompiin hankkeisiin. Sen sijaan yhteistyössä toimien he muodostavat kokonaisuuden, joka voi uudistaa alaa ja kehittää uutta liiketoimintaa.

Perinteisillä malleilla toimien päädymme tilanteeseen, jossa etenemme pienin askelin, turvallisesti ja riskejä vältellen. Näin ei luoda uutta – ainakaan nopeasti. Digitalisaatio ja älykäs rakentaminen vaativat ajattelutavoiltamme vallankumousta. On tehtävä ja kokeiltava asioita pelkäämättä. Maailma ei muutu, jos teemme kaiken samoin kuin olemme aina ennenkin tehneet.

Heikki Heikkonen, päätoimittaja

Lue lisää: ”Rakennusala on hain ruokaa”

Lue lisää

Katso kaikki