”Kaikilta hyllyiltä löytyy vain arava-säästömallia”

"Käytämme historiallisia asennustapoja ja materiaaleja, jotka olisi voitu korvata uusilla vuosikymmeniä sitten", nuhtelee ekonomi Pekka J. Hyvönen.

”LVI-ala painiskelee koko rakennustuotantoa ja -teollisuutta mullistavan murroskauden jaloissa. Nykytilanteessa kotimaisen rakentamisen muutospaineet ovat vasta alkaneet näkyä LVI-asennus ja -tukkuliikkeiden viimevuosien tuloksisissa”, kirjoitti ekonomi Pekka J. Hyvönen Talotekniikka-lehden edeltäjän, LVI-aikakauslehden numerossa 7 vuonna 1986.

Muutospaineita LVI-alle toi jo tuolloin etenkin energia – ja sen hinnan vaihtelut. Miten pieni tai keskisuuri LVI-alan urakoitsija tai LVI-tarvikemyyjä pärjäsi muutoksissa?

”Huonosti”, vastaa Hyvönen. Markat eivät jääneet näiden oikeisiin taskuihin. ”Kaikilla LVI-tahoilla on ollut varaa jakaa auliisti rahaa viime kädessä kuluttajille ja käyttäjille.” Hintakilpailu oli vääristänyt kilpailun epäterveeksi.

”Mitä uusia kilpailukeinoja LVI-alan jakeluketjuun on löydettävissä hintakilpailun sijasta? LVI-jakeluteiden selkiyttäminen: tukkuri pysyköön tukkurina ja vähittäismyyjä hoitakoon kuluttajan tarpeet.”

Tuotesorttimentissa oli Hyvösen mukaan paljon kehittämistä, koska kaikilla tuntui olevan samat tuotteet hyllyissään.

”LVI-ala on erittäin vanhoillinen. Käytämme historiallisia asennustapoja ja materiaaleja, jotka olisi voitu korvata uusilla vuosikymmeniä sitten. Ehkä tästä johtuen LVI-ala on karttanut uudistuksia ja reagoinut hitaasti muutoksiin ympäristössämme.”

Liiketaloudellisen toiminnan lait koskevat myös LVI-alaa, eli pakostakin kehitys vie selkeään jakelumalliin.

”On syytä muistaa, ettei kukaan tee puolestamme tarvittavia muutoksia, vaan LVI-alan yrittäjien on ne itse nähtävä ja tehtävä läpi koko alan jakeluketjun valmistajien kanssa.”

Kuvassa: Selkeä kuvitus. 30-vuotta vanhat artikkelit tuntuvat kuvia lukuun ottamatta kovin tutuilta. Kuvassa ekonomi Pekka J. Hyvönen, joka patisteli LVI-alan toimijoita muutokseen.

Lue lisää

Katso kaikki