Kahden viikon putkiremontti, uusi urbaani legenda?

Allekirjoittaneella heräsi ainoastaan yksi kysymys: Miksi vasta nyt?

Helsingin Roihuvuoressa esitettiin marraskuussa näytelmä, jossa taloyhtiöön tehtiin putkiremontti kahdessa viikossa. Hanke toteutettiin perinteisesti, ilman sujutuksia ja sukituksia. Töitä paiskittiin kohteessa kahdessa vuorossa ja työt oli aikataulutettu tunti tunnilta.

Allianssihankkeena toteutetun putkiremontin suunnitteluohjauksesta ja toteutuksesta vastasi Fira Palvelut Oy, jonka ohjaama mediasirkus sai syystäkin paljon huomiota. Olihan hanke kaiken kaikkiaan hyvin riskialtis ja aikataulun pettäessä yrityksen – ehkä koko toimialankin – maine olisi ollut vaakalaudalla.

Hyvin toimineesta suunnittelusta vastasi Vahanen, putkitöistä LVI Star ja sähkötöistä Sähköurakointi Aho. Lisäksi allianssin piirissä olivat asunto-osakeyhtiö ja isännöitsijä. Hanke onnistui, mutta jälkipuheet jatkuvat. Väärin sammutettu, on luettavissa rivien välistä kommenteissa.
Allekirjoittaneella heräsi ainoastaan yksi kysymys: Miksi vasta nyt?

Olen käynyt ulkomailla useissa eri saneerauskohteissa seuraamassa, kuinka muualla tehdään putkiremontteja. Kaikki menetelmät ja mallit eivät toki suoraan ole kopioitavissa, mutta yksi keskeinen elementti on aina ollut tiukka aikataulutus ja siitä kiinnipitäminen.

Onnistumisen edellytys on hyvän aikataulu- ja työsuunnittelun lisäksi se, että työntekijät joustavat tarvittaessa. Asiakkaan näkökulmasta aikataulu on sitova. Tämä pitää sisällään yhden keskeisen rakennusalan ongelman: aikatauluista lipsutaan liian helposti ja asiakas saa odottaa.
Työmailla tulee usein yllätyksiä ja ongelmia eteen, mutta harvoin ne ovat ylitsepääsemättömiä. Jos hanke on pilkottu atomeiksi ja urakat ketjutettu äärimmilleen, sitä kauempana suorittajat ovat työmaan johdosta ja sitä etäämmäs jää kontrolli.
Ehkä hyvät esimerkit nostavat oman työn merkityksen uuteen rooliin ja sitä kautta pääsemme tilanteeseen, jossa ainoastaan välttämättömät sivu- ja erikoisurakat teetetään alisteisina. Taloyhtiöillä on tällöin jatkossakin vaihtoehtona saada halvan ja ehkä hitaankin tilalle ripeästi ja ammattimaisesti toteutettu putkiremontti.

Lue lisää

Katso kaikki