Innovaation voimaa

 

Ihminen toimii vaativassa ympäristössä älykkäästi ja kehittää uusia selviytymismekanismeja. Onneksi meillä Suomessa kriisit ovat pääsääntöisesti rajallisia, ja selviämme niistä yleensä vähäisin vaurioin – joskaan en lainkaan epäile, ettemmekö selviäisi vaikeammistakin tilanteista yhteistyöllä. Tätä toivon mukaan ei kuitenkaan tarvitse todistaa.

Kun emme voi järjestää messuja, ja seminaaritkin ovat pääasiassa virtuaalisia, jäävät monet hyvät ideat piiloon ja valitettavasti etenkin kontaktit hamaan tulevaisuuteen. Sen vuoksi onkin ollut innostavaa huomata, että alamme ei ole jäänyt murehtimaan menetettyjä mahdollisuuksia, vaan investointeja, tuotekehitystä ja rekrytointeja tehdään ja valoisampaan tulevaisuuteen uskotaan.

Äärettömän hienoja oivalluksia on toki tullut nähtyä verkonkin yli, ja useat toimijat ovat todella nähneet paljon vaivaa, että tärkeille ja ajankohtaisille asioille saataisiin julkisuutta. Se on kunniaksi alallemme ja antaa hyvän ponnahduslaudan tulevalle menestykselle.

Yhtä kaikki koronarajoitukset ovat osoittaneet, kuinka tärkeitä inhimilliset kontaktit ovat. Silmästä silmään kohtaaminen avaa tien sieluun, kumppanuuteen ja hyviin ideoihin – puhumattakaan kaupankäynnistä. Keskinäistä kohtaamista ei minkäänlainen videotallenne kykene korvaamaan.

Jo pelkkä kättely saati toisten ihmisten halaaminen ovat saaneet ainakin minun silmissäni aivan uuden merkityksen. On sitten kyse perheestäni, ystävistäni tai työtovereistani, on tämä aika avannut sekä silmäni että toivottavasti myös korvani sille, kuinka tärkeää muiden ihmisten kohtaaminen on – ja kuinka tärkeää se voi olla myös heille.

Pysytään terveinä ja maltetaan vielä hetki. Ja kun palaamme normaaliin arkeen, pidetään nämä opit mielessämme.

Teksti: Heikki Heikkonen

Lue lisää

Katso kaikki