Ilmastonmuutoksesta huomio sisäilmaston muutokseen

Jos ilmastonmuutos ei olisi niin vahvasti – ja syystäkin – tapetilla, puhuisimme paljon enemmän sisäilmastosta.

 

Jos ilmastonmuutos ei olisi niin vahvasti – ja syystäkin – tapetilla, puhuisimme paljon enemmän sisäilmastosta. Sisäilmaongelmissa kohonneet hiilidioksidiarvot ovat vain yksi osa ongelmaa, mutta onneksi se on myös varsin helposti ratkaistavissa. Isompi ongelma liittyy tiedonkulkuun ja ammattitaitoon, joita molempia olisi syytä petrata.

Sisäilmayhdistys ja kuntien sisäilmaverkosto järjestivät toukokuun lopulla aiheeseen pureutuneen seminaarin. Sen tiimoilta ja muidenkin havaintojeni pohjalta voi todeta, ettei ongelmiin ole yhtä syyllistä, eikä kukaan ole täysin syytönkään. Ammattiosaamista pitää lisätä joka portaassa aina tilaajasta käyttöön ja ylläpitoon.

SKOL:n Konsulttipäivässä 26.4. Oodin hankejohtajana toiminut ja LVIA- sekä jäähdytyssuunnittelusta vastannut Hannu Martikainen Ramboll Finland Oy:stä kertoi surullisen tarinan siitä, mikä on todellisuutta työmaalla. Ensin tilaaja uskoo arkkitehdin epärealistisia laskelmia, jotka eivät huomioi lämpökuormia. Seuraavaksi urakoitsija yrittää väen väkisin vaihtaa suunnitelman mukaiset ilmanvaihtokoneet edullisempiin, jotka eivät vastaa alkuperäisiä vaatimuksia. Jos tämä on arkea, on ihme, ettei meillä ole enempää ongelmia sisäilman kanssa.

Vaikka jopa osa valtakunnan päättäjistä saatiin aikoinaan masinoitua vastustamaan energiatodistusta, olisi tarkastus- ja/tai sertifiointitoiminnassa mentävä vielä pitemmälle. Yksi ratkaisu olisi kiinteistöille tehtävä määräaikaiskatsastus, jossa varmistettaisiin kiinteistön ja sen teknisten järjestelmien toimivuus. Nythän tätä ei välttämättä tehdä edes rakennuksen valmistuessa.

Niin sisäilman tekijät kuin koko talotekniikka-alakin kärsii huonon sisäilman ja sisäilmaongelmien mukanaan tuomasta huonosta maineesta. Virheisiin tai ongelmiin ei ole yhtä syyllistä, mutta yhdessä siihen on löydettävä ratkaisu. Jos meno jatkuu ennallaan, kääntyvät puhdasta ja raikasta ilmaa halajavat asiakkaat seuraavaksi ikkunateollisuuden puoleen.

P.S. Hyvää kesää kaikille lukijoillemme ja yhteistyökumppaneillemme sekä erityisesti Halton Groupille, joka täyttää tänä vuonna kunniakkaat 50 vuotta. Iso virstanpylväs perheyrítykselle, jonka toimintaa on aina mielenkiintoista seurata ja josta kannattaa muidenkin ottaa oppia.

Lue lisää

Katso kaikki