Ikäviä uutisia

Mikäli ilmastonmuutokseen halutaan aidosti puuttua, on kikkailu lopetettava.

Kesäkuun 1. päivää 2017 tullaan muistamaan yhdestä maailman historian virheellisemmästä päätöksestä. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ilmoitus maan irtautumisesta Pariisin ilmastosopimuksesta kertoo päätöksentekijöiden lyhytnäköisyydestä sekä joidenkin päättäjien täydellisestä ymmärryksen puutteesta.

Mutta ei Euroopassakaan ole syytä suureen omahyväisyyteen ja henkseleiden paukutteluun. Ydinvoimaloiden sulkemiset ja uusien kaasuputkien rakennushankkeet eivät johda päästöjen vähentämiseen – päinvastoin.

Saksan energiakäänne, Energiewende, merkitsee paljolti kivi- ja ruskohiilen polton korvaamista maakaasun poltolla. Aurinko- ja tuulienergiantuotanto kyllä kasvaa, mutta eivät kasvihuonekaasupäästöt juurikaan vähene pelkästään polttoainetta vaihtamalla.

Suomessa kaikki on hyvin? Ei ihan niinkään. Hallituksen suunnitelmat biopolttoaineiden tuotannon ja käytön vauhdittamiseksi eivät leikkaa päästöjä, ne vain muuttavat päästön lähteet helpommin hyväksyttäväksi. Onhan puu ja hake paljon puhtaampaa kuin kivihiili. Ilmakehässä eroa ei sitten huomaakaan, sillä lopputuloksena syntyy ihan sama määrä hiilidioksidia kuin aiemminkin.

Mikäli ilmastonmuutokseen halutaan aidosti puuttua, on kikkailu lopetettava. Päästö on päästö ihan riippumatta siitä, mitä poltetaan. Energiankulutusta on aidosti leikattava, ja energiatehokkaimpia ratkaisuja hyödyntäen on pyrittävä siihen, että energiaa tarvitaan mahdollisimman vähän.

Ei ole suurta väliä sillä, miten energiaa tuotetaan, jos saamme ensin sen kulutuksen puolitettua. Sitten on helpompi miettiä, miten se puolikaskin voidaan tuottaa puhtaammin.

Lue lisää

Katso kaikki