Ihminen automaatioanturina

Tupsahdin rakennus- ja talotekniikkatoimialalle reilu vuosi sitten. Olen edelleen täysin hämilläni siitä, kuinka kaukana ihminen on kiinteistöjen suunnittelussa, rakentamisessa ja ylläpidossa. Olen tehnyt sovelluksia yli 30 vuotta ja sen pohjalta minulle on itsestään selvää, että sovelluksia suunnitellaan loppukäyttäjille. Kerron nyt muutaman esimerkin, miten ihmisen tuominen suunnittelun keskiöön voi vaikuttaa rakennustoimialaan.

Ihminen on anturina maailman paras. Yksikään tekninen anturi ei kykene aistiemme tasolle eikä yksikään supertietokone aivojemme kapasiteettiin. Tästä huolimatta me hyödynnämme ihmisantureita aivan liian vähän.

Kaikkein alkeellisin ja yksinkertaisin tapa kerätä dataa ihmisestä on nappi tai katkaisija, jota ihminen painaa. Tästä esimerkkinä voi mainita tavallisen termostaatin, jossa on napit lämpötilan säätämiseen. Vaikka nappien painallus ei muuttaisi esiasennettua lämpötilaa, napin painaminen on viesti siitä, että tilassa oleva ilmanlaatu ei ole loppukäyttäjälle mieluinen.

Nappia hieman älykkäämpi tapa on appi eli yksikertainen mobiilisovellus, joka voi olla loppukäyttäjän omassa puhelimessa tai kiinteistön seinään liimatussa kosketusnäytöllisessä pientietokoneessa. Tästä esimerkkinä voi käyttää sisäilmaolosuhteita, joiden optimointiin on käytetty insinöörien työaikaa miljardeja työvuosia ilman todellista onnistumista.

Nappia älykkäämpi appi voi joko välittää tiedon siitä, miten ihminen kokee sisäilman laadun tai välittää informaation loppukäyttäjälle, jota loppukäyttäjä voi hyödyntää omassa toiminnassaan.

 

Otetaan esimerkki. Meillä on neuvotteluhuone, jonka ilmanvaihtokapasiteetti kykenee pitämään ilman raikkaana neljälle ihmiselle ilmanvaihtokanavan suuruuden sekä ilmanvaihtokoneen tehon avulla.

Huoneeseen sulkeutuu kokousta pitämään kuusi henkilöä. Tiedämme, että puolessa tunnissa ilman hiilidioksidipitoisuus nousee sille tasolle, että kokouksen osallistujat kokevat ilmanlaadun tunkkaiseksi. Kun ilmanlaatu heikentyy, ihminen voi raportoida tästä apilla tai napilla. Tekniikka voi muuttaa ilmanvaihtokoneen oletusasetusta vaihtamaan ilmaa huoneessa astetta rivakammin.

Ratkaisumalli vaatii, että ilmanvaihtokoneessa pitää olla kapasiteettia ja ilmanvaihtokanavassa kokoa reippaammalle ilmanvaihdolle huoneeseen – huonekohtaisesta säätömahdollisuudesta puhumattakaan.

Mitä jos sanoisin, että minulla on parempi ja rahaa säästävämpi ratkaisumalli edelliseen? Mitä jos yksinkertaisesti kertoisimme huoneeseen sulkeutuneille loppukäyttäjille, vaikka seinälle kiinnitetyllä näytöllä, että he kuormittavat huoneen ilmanvaihtokoneen kapasiteetin ja 30 minuutin kuluttua teiltä loppuu raitis ilma. Ajatus olisi samankaltainen kuin millä tavalla hissit ilmoittavat ylipainosta.

Näytöllä voisi myös ehdottaa huoneen oven avaamista 30 minuutin välein pariksi minuutiksi, koska ovi on ilmanvaihtokanavaa sata kertaa kookkaampi reikä seinässä ja vaihtaa ilman huoneesta hetkessä.

 

Talotekniikan optimointi on ihmisen ja tekniikan symbioosi. Modernit monityötilat mahdollistavat sen, että pystymme luomaan täydelliset sisäilmaolosuhteet vaativillekin loppukäyttäjille. Kun ihmisellä on täysi vapaus valita työpiste kiinteistössä, epämiellyttävät olosuhteet ovat täysin oma syytä. Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että olosuhteet on tuotu loppukäyttäjälle nähtäväksi.

Uskon vahvasti, että seuraavan viiden vuoden aikana tulemme näkemään upeita innovaatioita, joissa ihmisen avulla ja ihmisestäkin kerättyä dataa hyödynnetään kiinteistöjen ohjauksessa ja ylläpidossa. Tiimini Tiedolla tekee parhaillaan tuotekehitystä loppukäyttäjien reaaliaikaista liike-, sijainti- ja biodataa hyödyntäen.

Teksti: Tomi Teikko, johtaja, Tieto Intelligent Building

Kommentit

  Supertietokone ?
  17.11.2017 09:31

  Mielenkiintoinen ajatus.

  Haluaisin kuitenkin kysyä että mikä supertietokone on laittanut neljän henkilön tilaan 6 tuolia ?

  Meillä toteutuksessa on joitain realiteettejä joita joudumme noudattamaan, sen johdosta tilat on suunniteltava jonkin kokoisiksi ja mitoitettava erilaisille kuormille. Aina kun supertietokone päättää ylittää mitoitukset tulee konflikti ja sen syy on rakennusalan suunnittelu ?

  Muutenkin aistinvarainen säätö ja tarkkailu esimerkiksi ilmanlaadunosalta on todella kyseenalaista koska se supertietokone kalibroi meidän aisteja jatkuvasti niin että pystymme toimimaan vaikka olosuhteet muuttuva.

  Ihmisten käyttäminen "olosuhdeanturina" tulee olemaan aina totedella vaikeaa, jos mittaamme esimerkiksi sopivaa lämpötilaa ihmisen ihon anturille tulee meille merkittäviä haasteita. Jos mittaus suoritetaan yhden ihmisen avulla saamme tuloksen joka on henkilökohtaisen mieltymyksen mukainen, se ei ole kaikkien mieleen. Joten meidän pitää mitata kaikkien viihtyvyyttä, me jotka olemme olleet kauemmin alalla tiedämme yhteistä kaikille sopivaa lämpötilaa ei yksinkertaisesti löydy. Joten valitettavasti joudumme silloinkin päätymään kompromissiin joka ei kaikkia tyydytä.

  Tulevaisuus mullistaa kyllä olosuhteiden mittaamista, mutta uskoakseni edelleen antureilla ei ihmisillä.

  Pasi Leppänen
  19.11.2017 17:26

  1.
  Ennen vanhaan ihmiset osasivat avata ikkunan, kun tuli tunne huonosta sisäilmasta.
  Tänä päivänä arkkitehti ei edes suunnittele avattavia ikkunoita (maksaa kait liikaa).
  2.
  Miksi neukkariin tarvitaan näyttö (ja appi)? Neukkariin saa helposti ihan ohjelappusen : tilassa saa olla 4 henkilöä, jos on useampi, niin tuuletettava käytävään 30 min. välein.
  3.
  Kiinteistössä kierroksella mitattua (samassa kerroksessa): varastossa +18C henkilökunta oli tyytyväistä ja toisessa päässä oli toimistossa +23C ja liian kylmä, henkilöllä ns. torikauppiaan sormikkaat kädessä. Kerros oli ennen toimistokerros eli olisi pitänyt olla sama lämpötila, joka paikassa. Emme korjanneet.
  4.
  LVI-alan henkilö anturina: Ainoastaan siitä olen osittainsamaa mieltä. Ongelma kiinteistössä pyrin olemaan itse paikkalla mahdollisimman paljon. Eli tutkin ja mittaan omilla aisteillani olosuhteita. Samalla saa haasteltua eri ihmisiä. Tällä menetelmällä olen saanut ainakin osittain ongelmat korjattua.

  Pasi Leppänen

Jätä kommentti

*

*