Energiaremontti: miksi maksaa korjauksesta, kun voi antaa korjauksen maksaa itsensä?
Energiaremontit ovat ilahduttavasti nousseet keskeiseksi osaksi korjausrakentamista. Voimistunut ympäristöajattelu sekä jatkuvasti kohoavat energiakustannukset ovat kannustaneet fiksuihin tekoihin. Väitän, että useimmat talotekniikkaan liittyvät remontit saisi tehtyä niin, että investoinnilla saavutetaan uuden tekniikan siivittämänä niin huomattavia säästöjä, että pelkästään sen vuoksi remontti kannattaa tehdä.
Suunnitelmallisuus tuo säästöjä ja mielenrauhaa
Monille on varmasti tuttu tilanne, kun tärkeä kodinkone menee rikki. Esimerkiksi ilman toimivaa tiskikonetta ei pitkään tee mieli asua. Laiterikon yllättäessä ei auta tehdä perusteellista vertailua ja kilpailutusta. Kiireessä vain katsotaan netistä, mikä kauppa tarjoaa tarpeeksi hyvää laitetta heti hyllystä, ja se käydään luottokortin saldolle hakemassa. Hyvällä tuurilla voi joku vanhempi malli löytyä alennuksestakin, mutta moni muu tärkeä seikka jää siinä rytäkässä huomioimatta.
Ammattimaisille kiinteistönomistajille on tuttua tehdä korjaussuunnitelma, jossa laitteille on määritetty elinkaari ja korjaussuunnitelma. Tällä tavoin päästään uusimaan kriittiset järjestelmät huolellisesti suunnitellen, ilman ikäviä yllätyksiä. Kaikki laitteet hajoavat joskus. Laitteen rikkoutuminen tapahtuu yleensä silloin, kun tilanne on pahin. Jäähdytys hajoaa kesähelteillä ja lämmitys kyykkää kovimmilla pakkasilla. Silloin on pakko reagoida nopeasti, eikä hintaan ja tekniseen ratkaisuun pääse juurikaan vaikuttamaan. Mahdolliset energiatehokkuustoimet jäävät tällöin tekemättä ja säästöt saamatta.
Teknologian kehitys tarjoaa mahdollisuuksia
Sen lisäksi, että ennakoinnilla ja osaavalla suunnittelulla säästytään ikäviltä yllätyksiltä, sillä mahdollistetaan suuret rahalliset hyödyt. Ikääntynyttä talotekniikkaa uusittaessa voidaan määrittää laitteiden perustoimintoja uudelleen. Uuden tekniikan turvin saadaan energiankäyttöä ja olosuhteita ohjattua tarkemmin tarpeiden mukaisesti. Nykyisillä laitteilla energiaa saadaan kohdennettua, kierrätettyä ja tuotettua tehokkaammin kuin vaikkapa 25 vuotta sitten. Paremmat sisäilmaolosuhteet ja toimintavarmuus on mahdollista saavuttaa samaan aikaan, kun ostoenergian tarve pienenee huomattavasti. Fiksulla korjausinvestoinnilla voidaan jopa puolittaa kiinteistön energialasku.
Taloudelliset hyödyt ja kiinteistön arvo
Energialaskut ja korjauskulut ovat kiinteistön ylläpidon suurimpia kulueriä. Huolellisella suunnittelulla ja toteutuksella pakolliset korjaukset tuovatkin niin merkittävät säästöt, että korjausinvestointi maksaa itsensä takaisin. Yhteenvetona voidaan todeta, että energiaremonttien suunnitelmallinen toteuttaminen ei ainoastaan suojaa kiinteistönomistajaa yllätyksiltä ja kustannusylityksiltä, vaan tarjoaa myös huomattavia taloudellisia ja ympäristömyönteisiä hyötyjä. Nyt on aika antaa remontin maksaa itsensä, samalla kun kiinteistön arvo ja toiminnallisuus paranevat.
Kirjoittaja Johannes Rimpiläinen on DI ja Johtava energiatehokkuusasiantuntija.