Ammattikoulun arkea – Miltä opiskelumaailmassa näyttää?

 

Julkaisimme marraskuussa nettisivuillamme uutisen siitä, että LVI-asennusalan yritykset pitävät vastavalmistuneiden osaamista riittämättömänä. Uutinen pohjautui LVI-Teknisten Urakoitsijoiden jäsenkyselyyn. Uutisen julkaisemisen jälkeen eräs talotekniikka-alan ammattikouluopettaja oli yhteydessä toimitukseemme. Hän halusi kirjoittaa uutiselle vastineen, jonka löydät Talotekniikka-lehden 1/2022 printti- ja näköislehden sivulta 6. Kirjoitus on pysäyttävä: tällaistako ammattikouluopettajan arki voi tate-alalla olla?

Sanna Marinin hallitusohjelmassa koulutusta pidetään parhaana turvana syrjään jäämistä ja näköalattomuutta vastaan. Tämä on helppo allekirjoittaa. Itse innostuin heti, kun kuulin esimerkiksi oppivelvollisuusiän nostamisesta: onpa hieno tapa ehkäistä syrjäytymistä. Ammattikouluopettajan kirjoituksen perusteella voisi kuitenkin päätellä, että oppivelvollisuusiän nostaminen toi mukanaan myös lieveilmiöitä. ”Ketä palvelee se, että koulussa pidetään väkisin opiskelijoita, jotka eivät siellä tahdo olla?”, hän kysyy.

Vuoden ensimmäinen Talotekniikka-lehti avaa opettajan kirjoituksen lisäksi muutenkin ovia eri puolille tate-alan opiskelu- ja myös tutkimusmaailmaa. Alan vaikuttaja -palstalla jututan Aalto-yliopiston LVI-tekniikan professoria, Risto Kososta. TAMKin ja Tampereen yliopiston edustajat kirjoittavat meille kerrostalojen muuntojoustavuudesta. Tutustumme myös Metropolia Ammattikorkeakoulun Myllypurossa sijaitsevaan älykkääseen kampukseen.

Lehden varsinainen teemaosio käsittelee lämmitystä. Opiskelu ja tutkimus näkyvät myös siinä: XAMKin edustajat kirjoittavat öljylämmitteisten kiinteistöjen vaihtoehdoista toteuttaa lämmitystapamuutoksia Kymenlaaksossa. Petteri Tarvainen taas esittelee opinnäytetyönsä, joka käsittelee kaukolämpöverkkojen lämpötilan alentamisen vaikutuksia kaukolämmönjakokeskuksiin.

Pärjätäänkö tällä paketilla helmikuu lehden puolella? Vuoden 2022 toinen Talotekniikka ilmestyy 16.3. – teemoinaan koronapandemian myötä entistä keskeisempään asemaan nousseet ilmanvaihto ja sisäilmasto.

 

Piritta Porthan

Vt. päätoimittaja, Talotekniikka-lehti


Lue myös: LVI-asennusalan yritykset pitävät vastavalmistuneiden osaamista riittämättömänä – ”Nyt on aika huolehtia myös siitä, että koulutus vastaa nuorten odotuksiin työelämään siirtymiseksi”

Lue Talotekniikka-näköislehteä tästä.

Lue lisää

Katso kaikki