Älyrakentaminen ja rakenna älykkäästi
Yrittäessäni edes pintapuolisesti perehtyä digitaalista maailmaa vahvasti sivuavaan älyrakentamiseen ja erilaisiin sovelluksiin aiheen piiristä, aloin tuntea pienuutta ja nöyryyttä.
Älyä on jo tarpeeksi ja tietoakin kerätään kiinteistöistä valtavia määriä, mutta molempia hyödynnetään aivan liian vähän ja liian satunnaisesti. Kun tietoa osataan hallita ja hyödyntää, tarjoaa se valtavia mahdollisuuksia ja lukemattomia etuja niin käyttäjille kuin omistajille.
Osa yrityksistä on tämän jo oivaltanutkin, mutta potentiaali on aivan valtava, ja olemmekin vasta raottamassa kaikkia niitä mahdollisuuksia, mitä älyrakentaminen ja äly rakennuksissa voi meille tarjota.
Enemmän hämmästyttää kuitenkin se, ettemme edelleenkään osaa rakentaa älykkäästi. Siihen ei tarvita digitalisaatiota eikä sensoreita tai antureita, että monet asiat niin työmaalla kuin työpöydilläkin voisi tehdä fiksummin. Jos rakentaminen prosessina mietittäisiin uudelleen nykytiedon valossa, se tuskin näyttäisi samanlaiselta.
Ei vaadita tekoälyä havaintoon, että rakentamisella vanhan kaavan mukaan ei päästä parhaaseen mahdolliseen tulokseen. Mikäli rutiinit säilyvät entisellään, on todennäköistä, että uudet toimijat valtaavat alaa ja vallankumous on tapahtunut, ennen kuin sen havaitaan edes alkaneen. Nokia-saagan nurja puoli voi toistua myös muussa teollisuudessa.
Kevään kuluessa eri tapahtumissa ja tilaisuuksissa minulla on ollut ilo päästä kuulemaan tutkimuksen ja tuotekehityksen terävintä kärkeä. Meillä on fantastista osaamista ja tietotaitoa niin yrityksissä kuin opinahjoissakin, ja tätä tietoa pitäisi nyt sekä levittää että omaksua.
Tieto on valtaa, mutta tietotaito on arvokasta kauppatavaraa. Jos minä olisin päättäjä, pistäisin ihmiset opettelemaan näitä asioita ja perehtymään siihen, mitä mahdollisuuksia älyn parempi hyödyntäminen niin tekniikassa kuin arjessakin voi tarjota. Ainakin minun silmiini avautui jo lyhyessä ajassa käsittämättömän upea, mahdollisuuksien maailma.
Heikki Heikkonen
päätoimittaja