Älykkäät Aurora Pyramidit reservimarkkinoilla – ”Myös pienempiä kohteita tarvitaan”
Virtuaalivoimalaitos optimoi energiankulutuksen ja mahdollistaa kiinteistön osallistumisen sähkömarkkinoille. Levin Aurora Pyramidien kehittynyt sähkönjakelujärjestelmä, aurinkopaneelijärjestelmä ja akusto toimivat järjestelmän pääkomponentteina.

Siemens on toimittanut ratkaisun Aurora Pyramidien älykkääseen talotekniikkaan ja siihen liittyvään automaatioon ja alueen sähköistykseen 132 kWp aurinkoenergiajärjestelmän sekä 1,3 megawatin akuston. Kuva: Timo Koivisto
Vuonna 2019 valmistuneet, lähellä Leviä sijaitsevat lasikattoiset Aurora Pyramidit ovat kytketty Siemensin virtuaaliseen alustaan sekä kiinteistöautomaatiojärjestelmään. Lisäksi Pyramidit on liitetty osaksi virtuaalivoimalaitospalvelua, joka yhdistää ne sähkömarkkinoihin ja mahdollistaa niiden sähkövaraston tarjoamisen joustona reservimarkkinoille. Kantaverkkoyhtiö Fingrid maksaa korvauksen reservimarkkinoille osallistumisesta.
Mikroverkkoon integroidut aurinkopaneelit ja akkujärjestelmä tukevat Aurora Pyramidien alueen älykästä sähköjärjestelmää. Siemensin tekninen asiantuntija Jani Holm on määritellyt hankkeen teknologiatuotteita ja palvelupäällikkö Jani Tetri huolehtii palveluvaiheen suunnittelusta ja toteutuksesta.
– Pyramidien hallintajärjestelmä on keskitetty ja liitetty kiinteistön pilvipohjaiseen hallintajärjestelmään. Keskitetty hallintajärjestelmä optimoi pyramidien toimintaa automaattisesti. Järjestelmän keskeiset komponentit, kuten kehittynyt sähkönjakelujärjestelmä, aurinkopaneelit ja akustojärjestelmä, toimivat yhdessä saumattomasti. Pyramidin asukas voi hallita toimintaa hotellihuoneeseen asennetulla käyttöpaneelilla, Holm kertoo.

Älykäs ohjausjärjestelmä tehostaa palvelua, kuten ylläpitoa, toiminnallisuustakuuta, seurantaa, ennustettavuutta ja läpinäkyvyyttä. Kerätyn datan avulla on todennettu, että kiinteistön energiankulutus tuotetaan täysin hiilineutraalisti uusiutuvalla energialla.
– Majoitusliiketoiminta on syklistä, ja käyttöaste muuttuu päivittäin. Järjestelmää ohjataan hotellin käyttöasteen mukaisesti. Me takaamme myös järjestelmien toimivuuden ja käytämme kerättyä dataa jatkuvan kehityksen tueksi, kertoo Holm.
Reservimarkkinat tarvitsevat myös pienempiä kohteita
Pyramidit muodostavat osan alueen mikroverkosta ja virtuaalisesta voimalaitoksesta, joka yhdistää kiinteistöt sähkömarkkinoihin ja auttaa optimoimaan niiden energiankäyttöä. Mikroverkon yhteyteen on rakennettu myös aurinkopaneelikenttä.
– Tässä projektissa olimme mukana jo suunnitteluvaiheessa. Määrittelyt laitteistoista ja teknologiasta tehtiin toiminnallisten tavoitteiden kautta. Kohteeseen suunniteltiin kiinteistöautomaatio ja palveluvaiheessa seurataan, optimoidaan ja varmistetaan, että kaikki toimii kuten kuuluu.

Siemensin palvelusopimus kattaa kymmenen vuotta ja järjestelmille on annettu toiminnallisuustakuu.
– Vastaamme myös toimitettujen järjestelmien huolloista ja ylläpidosta, eli järjestelmä on helppo asiakkaalle, Tetri sanoo.
Aurora Pyramidien sähköjärjestelmän muodostama kokonaisuus toimii reservimarkkinoilla.
– Käytännössä se tarkoittaa sitä, että pyramidien omaa sähkövarastoa tarjotaan kantaverkkoyhtiö Fingridin sähkömarkkinoille joustoksi. Pyramidit säätävät sähkönkulutustaan alueellisen mikroverkon hyödyksi. Fingrid maksaa korvausta reservimarkkinaan liitetyistä laitteistoista, Holm kertoo.
– Sähkömarkkina muuttuu jatkuvasti. Teknologian avulla pystytään vastaamaan kysymykseen, mitä optimointitoimintoja kannattaa tehdä, jotta tuotto reservimarkkinalla on paras mahdollinen, Holm sanoo.

Reservimarkkinoiden avulla tasapainotetaan kantaverkkoa.
– Jokainen akusto, joka liitetään sähköverkkoon reservituotteena, parantaa kantaverkon tasapainoa. Eli voidaan käyttää myös pienempiä järjestelmiä osana mikroverkkoa. Akkujärjestelmien osalta valikoima on laaja: jääkaapin kokoisesta akustosta jalkapallokentän kokoiseen akustokokonaisuuteen.
Mekanismi on se, että asiakkaan oma energiankäyttö saadaan oikea-aikaiseksi.
– Lisäksi pyritään mahdollisimman paljon hyödyntämään mikroverkon älykästä sähkön jakelujärjestelmää eli haetaan kokonaishyötyä sekä sisäisestä ja ulkoisesta sähkönkäytöstä.
Lasikatot hyödyntävät aurinkoenergiaa
Aurora Pyramidien lasikatot on valmistettu aurinkoenergiaa hyödyntävästä sähkölämmitteisestä lasista, joka sulattaa lumen ja jään sekä estää kylmää ilmaa tunkeutumasta sisälle. Ilmastoinnin ja selektiivilasien sekä passiivijäähdytyksen ansiosta pyramidi pysyy viileänä myös auringonpaisteessa kesällä.
– Toiminnoissa on huomioitu pyramidien lasikattojen sulatukset auringon säteilyä hyödyntäen. Tarvittaessa lämmitystä tehostetaan hallintajärjestelmän avulla huomioiden alueellisen sähkönjakelun mikroverkon tilanne. Tarpeenmukaista sulatusta optimoidaan ja valvotaan osana toiminnallisuutta ja olosuhdehallintaa, Holm kertoo.

Tetri kertoo, että hallintajärjestelmän rinnalla on järjestelmä, mihin kerätään ja käsitellään dataa.
– Datan avulla pystytään esimerkiksi ennakoimaan huoltotoimenpiteitä ja seuraamaan että pyramideissa ja järjestelmässä kokonaisuudessaan kaikki toimii ja olosuhteet ovat hyvät. Eli kyseessä iso hallintajärjestelmä, missä on kaksi osiota, Tetri kertoo.
Datan ylläpito ja käsittely alustojen kautta on tärkeässä roolissa ekologisessa elinkaaressa.
– Analysoinnin avulla pyramidien toimintoja valvotaan ja ylläpidetään määritellyllä tasolla. Toimintoihin kuuluvat olosuhteet, energiankulutus, käyttöprofiilit, laitteiston toiminnallisuus ja ennakoiva huolto ja tehon käytön optimointi sähköverkon tilan mukaan, Holm kertoo.
Tietojen käsittelyssä hyödynnetään eri lähteitä, joiden tietoja kerätään eri rajapintojen kautta. Järjestelmien käytössä pyritään huomioimaan oma energiantuotanto, sähköverkon tila, energiamäärä ja tehon hallinta.

Älykäs ohjausjärjestelmä
Pyramidien järjestelmiä hallitaan keskitetysti. Älykäs ohjausjärjestelmä tehostaa palvelun keskeisiä komponentteja, kuten ylläpitotoimintoja, toiminnallisuustakuuta, jatkuvaa seurantaa, ennustettavuutta ja läpinäkyvyyttä.
– Järjestelmän on liitetty tietoturvallisesti osaksi kiinteistön pilvipohjaista hallintajärjestelmää. Järjestelmän keskeiset toiminnat ovat ennustettavuus, optimointi, raportointi, ennakoiva huolto ja jatkuva kehittäminen.
Taustalla toimiva keskitetty hallintajärjestelmä optimoi Pyramidien toimintaa käyttäjän huomaamatta. Lisäksi tietoa siirretään käyttäjälle integroiduista järjestelmistä, kuten revontulien aktivoitumisesta.
– Tietojen käsittelyssä hyödynnetään eri lähteitä, joiden tietoja kerätään eri rajapintojen kautta. Järjestelmien käytössä pyritään huomioimaan oma energiantuotanto, sähköverkon tila, energiamäärä ja tehon hallinta. Järjestelmän keskeiset toiminnat ovat ennustettavuus, optimointi, raportointi, ennakoiva huolto ja jatkuva kehittäminen, Holm päättää.