Espoon uusi sairaala tuottaa kaukolämpöä Fortumille
Fortumin avoin kaukolämpöverkko mahdollistaa rakennusten ylijäämälämmön toimittamisen muille kaukolämmön asiakkaille. Espoon uusi sairaala tulee olemaan ensimmäisiä ratkaisun hyödyntäjiä Suomessa. Granlund toimii hankkeessa lämpöpumppujärjestelmän suunnittelijana.
Espoon uusi sairaala tulee valmistuttuaan sekä käyttämään että tuottamaan lämpöä. Sairaala tarvitsee myös jäähdytystä ja siellä syntyvä ylijäämälämpö tullaan siirtämään kaukolämpöverkon välityksellä muille espoolaisen kaukolämmön asiakkaille. Kokonaisuudessaan ratkaisu mahdollistaa noin 50 omakotitalon lämmityksen vuosittain.
Granlund vastaa hankkeessa Fortumin toimittaman, Espoon sairaalan jäähdytystä palvelevan ja Fortumin kaukolämpöverkkoon lämpöä tuottavan järjestelmän suunnittelusta. Käytännössä tämä toteutetaan lämpöpumppujärjestelmällä.
Fortumin mukaan ylijäämä- eli hukkalämmön hyödyntämispotentiaali on noin 10 prosenttia koko Espoon kaukolämmön tarpeesta. Hukkalämpöä tuottavat esimerkiksi kauppakeskukset ja teollisuuslaitokset.
Perinteisesti rakennusta viilennettäessä ylimääräinen lämpö poistetaan ilman hyötykäyttöä, mutta avoimen kaukolämpöverkon ansiosta sitä on mahdollista jakaa muiden kohteiden lämmitykseen. Hukkaenergian hyötykäyttöä ei vielä huomioida täysimääräisesti rakennuksien energiatehokkuuden arvioinnissa, mikä voisi vauhdittaa sen laajempaa käyttöönottoa.
Fortum ja Espoon kaupunki ovat allekirjoittaneet sopimuksen lämpöpumppujärjestelmän toimittamisesta Espoon sairaalaan 19.5. Rakennustöiden ensimmäinen osa on edennyt runkovaiheeseen. Tavoitteena on saada uusi sairaala käyttöön keväällä 2016.