Espoon Finnoon innovatiivinen energiasuunnitelma voitti Fiksu energia -kilpailun
Tekesin järjestämään Fiksu energia -kilpailuun tuli 51 ehdotusta. Voiton vei Espoon kaupungin ja Fortumin ehdotus Finnoon alueen energiajärjestelmästä. Toteutuksessa ovat mukana myös Rautaruukki ja Uponor.
Ehdotus on haasteellinen; 17 000 asukkaan uuden kaupunginosan energiankulutus halutaan puolittaa verrattuna normaaliin vastaavan alueen energiankäyttöön.
Finnooseen on suunnitteilla muun muassa matalalämpöinen lämmönjako ja kulutushuippujen leikkaaminen koko alueen energian etäohjauksella. Lisäksi energiaa tullaan ostamaan ja myymään molempiin suuntiin verkkojen kautta.
Ensimmäisenä konkreettisena innovaationa Finnoossa toteutetaan energiakatuja eli alueen pääkatuja, jotka perustetaan maalämpöä keräävien energiapaalujen ja paalulaattojen varaan.
Alueesta tulee merkittävä referenssi suomalaisyrityksille kuten Rautaruukki ja Uponor, sillä energiakatujen toimivuudesta on tällä hetkellä olemassa vain pienen mittakaavan kokeiluja Itävallassa.
Finnoon tontinluovutus alkaa 2014, ja alue valmistuu pääosin 2030 mennessä.
Espoo haluaa tukea kotimaisen teollisuuden vientitoimintaa niin, että se saa Finnoossa toteuttaa riittävän referenssiarvon omaavia cleantech-kohteita ja ratkaisuja.
Kunniamaininnan Fiksu energia -kilpailussa sai Otaniemen alueen energiadataan liittyvä The Open Energy Site ae5. Ehdotuksessa ideoitu ohjelmistotyökalu avaa energian käyttöön liittyvää dataa kuten kulutustietoa, energiakatselmustietoa ja käyttöön liittyvää dataa Otaniemen kampusalueen kiinteistöstä. Ehdotuksen takana ovat Aalto-yliopistokiinteistöt Oy ja Reaktor.
Toisen kunniamaininnan sai Energiavarastot osana Fiksun kaupungin energiajärjestelmää – Case Kruunuvuori. Ehdotuksen tekivät Skanska, Helsingin kaupunki ja Aalto-yliopisto.
Kilpailuehdotuksessa integroidaan suuret lämpövarastot (Kruunuvuoren luolastot) osaksi älykästä sähkön ja lämmön yhteistuotantoon perustuvaa energiajärjestelmää.
Järjestelmässä on helppo hyödyntää uusiutuvia energialähteitä. Kruunuvuoreen suunniteltava hajautettu kaukolämpösovellus mahdollistaa alueellisten energiaoperaattoreiden tapaisten liiketoimintamallien kehittämisen myös kaukolämpöalalle.