Ruotsissa alkaa muoviputkien korroosiotutkimus
Ruotsalainen Swerea KIMAB -tutkimuslaitos alkaa tutkia klooridioksididesinfiointiin liittyvää muoviputkien korroosiota. Tutkimuslaitos tunnetaan korroosio- ja metallitutkimuksistaan.
Klooridioksidia käytetään mm. sairaaloissa ja hotelleissa vesijohtojärjestelmiin muodostuvien legionella-bakteerien torjuntaan. Vesijohtojärjestelmiin asennetaan mm. kustannustehokkaita klooridioksidigeneraattoreita.
– Klooridioksidi on erittäin tehokas legionella-bakteerien torjunnassa, parempi kuin kloori. Kukaan ei kuitenkaan ole tullut ajatelleeksi sen vaikutusta muoviputkiin. Useissa tapauksissa klooridioksidi on syövyttänyt muoviputkia niin, että ne hajoavat, sanoo ruotsalaisen Swerea Kimab AB:n vanhempi tutkija Karin Jacobson.
Karin Jacobson aikoo yhdessä tutkimusryhmän kanssa käynnistää tutkimusprojektin selvittääkseen mekanismeja, jotka vaikuttavat muovin korroosioon sen ollessa kontaktissa klooridioksidin kanssa.Jacobsonin tarkoituksena on testata oikeita, käytössä olevia muoviputkia ja tehdä sen lisäksi täydentäviä laboratoriotestejä.
– Erityyppiset muovit reagoivat eri tavoin klooridioksidiin. Tutkimukset osoittavat, että klooridioksidi tuhoaa esimerkiksi polyeteenistä, polybuteenista ja polypropeenista valmistettuja muoviputkia aggressiivisemmin kuin esimerkiksi PVC-putkia. Klooridioksidia voi myös valmistaa eri tavoilla. Valmistusprosessista syntyy erilaisia sivutuotteita käytetyistä kemikaaleista riippuen ja on epäselvää, miten nämä tuotteet vaikuttavat korroosioon, Jakobson jatkaa.