VTT:n röntgenkuvausmenetelmällä voidaan tutkia teräsrakenteita betonin sisällä
VTT on kehittänyt menetelmän, jolla voidaan ainetta rikkomattomasti ”nähdä” betonirunkorakenteiden sisälle valetut teräsrakenteet ja tutkia kuumienkin putkistojen kuntoa. Teräsrakenteiden sijainnit voidaan selvittää jopa 1,4 metriä paksussa betonissa ja putkistoa voidaan tutkia niiden normaalin käytön aikana. Kuvausmenetelmä helpottaa lämpö-, vesi- ja ilmastointiputkistojen korjaussuunnittelua, pienentää korjausrakentamisen riskiä ja säästää kustannuksia.
VTT:n kehittämässä menetelmässä betonipalkit ja -seinät sekä putkistot kuvataan röntgensäteellä. Läpivalaisukuvausmenetelmä on turvallinen, ja helposti siirrettävällä kuvauslaitteistolla voidaan tutkia betonin sisään valettuja teräsvahvikkeita ja -putkistoja sekä kuumiakin putkistoja, venttiileitä ja pumppuja näiden normaalin käytön aikana. Menetelmän tarkkuuden ansiosta sillä voidaan erottaa myös teräsrakenteita ja -putkistoja heikentävät syöpymät. VTT on jo ottanut menetelmän käyttöön ja selvittää sen käyttöä myös vesivahinkokohteiden tutkimiseen.
Läpivalaisukuvaus (ns. betatroni-tyyppinen) perustuu röntgensäteilyyn, jonka teho on vain murto-osan vastaavien kiihdyttimien tehosta (esimerkiksi syklotroni). Menetelmä täydentää erinomaisesti nykyisin teollisuuden käyttämiä radiografia- ja ultraäänimenetelmiä. Radiografiamenetelmän puute on alati jatkuva säteily ja ultraääni sopii parhaiten betonivalun tasa-aineisuuden tutkimiseen.
VTT:n röntgenkuvausmenetelmä oli käytännössä ainoa menetelmä
betonirakenteiden tutkimiseen esimerkiksi kansallisen suojelukohteen, Espoossa sijaitsevan WeeGee-rakennuksen peruskorjausta valmisteltaessa. Rakennuksessa on jopa 0,9 metrin betonipylväitä ja -välipohjia, joihin tehtiin satoja, osaksi läpimitaltaan jopa 0,5 metrin reikiä uusia LVI-putkistoja varten. Pääurakoitsija YIT:n mukaan kuvauskustannukset olivat kohtuulliset suhteutettuna riskeihin, jotka vältettiin VTT:n röntgenkuvausmenetelmällä.