Viisi vinkkiä ilmanvaihtoon allergiakaudelle – ”Ilmanvaihdon huollosta ja riittävästä ilmanvaihdosta ei kannata missään nimessä tinkiä”

Katupöly- ja siitepölykausi ovat jo alkaneet eteläisimmässä Suomessa, ja syksyyn asti kestävä kausi kiusaa monia allergisia. Aina edes sisätiloissa pysytteleminen ei auta, sillä ikävän pikkuiset allergeenihiukkaset kulkevat helposti sisätiloihinkin, jos niitä ei osaa ottaa ilmanvaihdossa huomioon, kirjoittaa Are tiedotteessaan.

Talotekniikka-lehti

Aren rakennusterveysasiantuntija Antti Alanko antaa Aren tiedotteessa viisi vinkkiä, jotka saattavat helpottaa allergisen elämää:

1. Sulje ikkunat. Siitepöly ja muut ulkoilman epäpuhtaudet pääsevät sisätiloihin helposti, jos ovia ja ikkunoita pidetään paljon auki. Etenkin allergia-aikaan tuuletus kannattaa siis antaa koneellisen ilmanvaihdon tehtäväksi.

2. Hanki suodattimet. Jos rakennuksessa ei ole koneellista ilmanvaihtoa ja ikkunatuuletus on välttämätöntä, kannattaa tuuletusikkunoihin hankkia kunnon suodattimet.

– Tuuletusikkunoihin on saatavissa niin sanottuja suodatinmattoja, jotka kannattaa ehdottomasti asentaa. Ne päästävät ilmaa sisään, mutta pitävät ainakin valtaosan ylimääräisistä hiukkasista ulkopuolella, Alanko neuvoo tiedotteessa.

3. Ennakoi. Ilmanvaihdon toimivuudesta kannattaa huolehtia ennakoidusti, olipa kyseessä ammattilaisten ylläpitämä kiinteistö tai omakotitalo. Ilmanvaihdon suodattimet tulee vaihtaa likaantumisasteesta riippuen yleensä 2–4 kertaa vuodessa. Sopiva ajankohta suodattimien vaihtoon on viimeistään kevättalvella ennen allergiakauden alkua, ja sen jälkeen syksyllä.

– Ilmanvaihdon tehtävä on tuoda sisälle puhdasta ilmaa ja poistaa rakennuksessa syntyviä epäpuhtauksia. Hyvin toimivan ilmanvaihdon takaamiseksi ilmanvaihtokone tulee huoltaa säännöllisesti. Hyvin huollettu järjestelmä pysyy myös puhtaana. Huonosti huollettu järjestelmä voi heikentää sisäilman laatua, Alanko toteaa tiedotteessa.

4. Tarkista suodattimien kunto. Suodatinten vaihdon yhteydessä kannattaa silmäillä ilmanvaihtokone ja kurkata myös ilmanvaihtokanaviin. Jos suodatin on esimerkiksi vaurioitunut tai huonosti paikoillaan, sen ohi pääsee epäpuhtauksia. Ilmanvaihtokanavien puhdistamista suositellaan järjestelmästä ja sijainnista riippuen yleensä 5–10 vuoden välein, mutta tarvittaessa useamminkin, jos suodatus ei ole toiminut oikein.

5. Panosta ilmanpuhdistimeen. Jos koneellista ilmanvaihtoa ei ole tai siinä on puutteita, Alanko suosittelee allergiaoireista kärsiville myös hyvän ilmanpuhdistimen hankkimista. Sellainen kannattaa hankkia etenkin niihin tiloihin, joissa oleskellaan paljon.

– Allergian aikana olo saattaa olla öisin tukala tukkoisuuden vuoksi muutenkin, joten nukkuminen voi olla hankalaa. Niinpä ilmanputsari makuuhuoneessa voi helpottaa oloa, Alanko vinkkaa tiedotteessa.

– Ilmanvaihdon huollosta ja riittävästä ilmanvaihdosta ei kannata missään nimessä tinkiä. Ilman tulee vaihtua hallitusti ja suodatettuna. Jos se ei tapahdu oikein toimivan ilmanvaihdon kautta, niin ilma tulee pahimmillaan rakennuksen rakosista suodattamatta, joiden kautta se varmasti tuo mukanaan pölyä ja epäpuhtauksia. Se ei varmasti helpota allergisen oloa, Alanko kiteyttää tiedotteessa.

Lue lisää

Katso kaikki