Uusiutuvaa energiaa saneerauksen yhteydessä

Liedossa ja Seinäjoella harkitaan uusiutuvaa energiaa vanhoihin kuntakiinteistöihin.

Vanhan kiinteistön saneeraus on hyvä ajankohta selvittää uusiutuvan energian hyödyntämismahdollisuudet rakennuksissa, joissa käytetään fossiilista polttoainetta lämmitykseen.

Liedon kunnan Tarvashovi-kiinteistössä toimii uima- ja urheiluhalli. Ikääntyneessä rakennuksessa havaittiin merkittäviä energiatehokkuuden parantamismahdollisuuksia. Uusiutuva energia osoittautui kilpailukykyiseksi lämmitysvaihtoehdoksi.

”Säästötoimien löytäminen oli helppoa, koska suurin osa LVI-tekniikasta oli lähes 50 vuoden ikäistä. Alkuperäiset öljypolttimet olivat vielä käytössä, mutta energiatehokkuuden näkökulmasta ne olivat jo aikansa eläneet”, sanoo asiantuntija Sami Seuna Motivasta.

Tarvashovissa suuren energiankulutuksen lisäksi ongelmia on aiheuttanut muun muassa öljypolttimien toiminta ja sisätilojen liian matalat lämpötilat kovimmilla pakkasilla. Suuren energiankulutuksen vuoksi hakkeen ja pelletin käyttö osoittautui erittäin kannattavaksi vaihtoehdoksi.

Maalämmön hyödyntämisen arvioitiin olevan vaikeampaa muun muassa lämpökaivojen sijoituksen, lämpökanaalien kaivuun sekä erittäin korkean menoveden lämpötilan vuoksi. Maalämpöä pidettiin kuitenkin mielenkiintoisena mahdollisuutena, jos sekä Tarvashovi että läheinen koulu kytkettäisiin yhteiseen maalämpöjärjestelmään.

Tarvashovissa havaittiin merkittävä säästöpotentiaali myös ilmanvaihdossa. Lisäksi yläpohjan lisäeristäminen ja kiinteistön lämpövuotopaikkojen korjailu ovat hyviä keinoja energian säästämiseksi.

Öljyn käytöstä uusiutuviin

Uusiutuvan energian käyttöä selvitettiin myös Alaviitalan ja Niemistön öljylämmitteisissä kouluissa Seinäjoella.

”Motivan tekemä selvitys oli hyvä lähtökohta uusiutuvan energian lisäämiseksi kiinteistöissä. Tällaisia tarvitaan lisää”, toteaa kehitysinsinööri Anssi Puska Seinäjoelta.

Lämmitysmuodon vaihto öljystä uusiutuvaan energiaan todettiin kannattavaksi molemmissa kohteissa.

”Alaviitalan koulussa paras vaihtoehto olisi puuhake tai puupelletti, mutta myös maalämpö olisi varsin kannattava. Niemistössä taas kannattaisi varustaa sähkölämmitteiset kiinteistöt ilmalämpöpumpuilla ja asentaa päärakennukseen ilmavesi-lämpöpumppu tai maalämpö”, selostaa Motivan asiantuntija Harri Heinaro.

Selvityksessä arvioitiin myös ilma-vesilämpöpumpun asentaminen Alaviitalan liikuntahallille pellettilämmityksen yhteydessä. Se soveltuisi hyvin kohteeseen, mutta toisaalta hajauttaisi nykyistä järjestelmää, jolloin mahdolliset muutokset tulevaisuudessa olisi hankalampi toteuttaa.

Niemistössä vaikeuskerrointa lisää asfaltoitu piha. Ilma-vesilämpöpumppu aiheuttaisi kaikkein vähiten työtä asfaltoidun pihan suhteen, mutta maalämmön kustannuksia asfaltointi nostaa putkistoasennusten vuoksi.

Asiantuntijat korostavat, että lämmitysmuodon vaihtamisen yhteydessä kannattaa aina käyttää osaavaa suunnittelijaa, jotta koko järjestelmä saadaan toimivaksi. Motivan selvitysten lisäksi molemmissa kunnissa on hiljattain tehty myös uusiutuvan energian kuntakatselmukset.

Motiva kiertueella

Motivan kuntakiertue starttasi helmikuussa Hämeenlinnasta. Se etenee muihin kuntiin kuluvan vuoden aikana. Motiva järjesti viime vuonna eri puolilla Suomea ajankohtaistilaisuuksia, joissa kerrottiin kuntien energiatehokkuussopimusjärjestelmästä, uusiutuvan energian mahdollisuuksista ja energiatehokkuuden edistämisestä julkisilla hankinnoilla. Kuntakiertue jatkuu tänä vuonna ja asiasta kiinnostuneet kunnat voivat ottaa yhteyttä asiantuntija Kirsi Sivoseen Motivaan.

 

Lue lisää

Katso kaikki