Teolliset ratkaisut ja ryhmähankemenettely Siltamäen suururakan pääroolissa

Helsingin Siltamäessä käynnistyy yksi Suomen suurimmista putkiremonteista ryhmähankkeena.

Rakennusliike Lehto Group toteuttaa Suomen suurimpiin lukeutuvan putkiremonttien kokonaisuuden Helsingin Siltamäessä: kohtuuhintaisuus luo taloyhtiöille edellytykset päätöksiin myös korona-aikana. Putkiremontit toteutetaan ryhmähankkeena ja urakan arvo on lähes 30 miljoonaa euroa.

Liittoutumalla ryhmähankkeiksi taloyhtiöt voisivat säästää huomattavia summia esimerkiksi remontin suunnitteluvaiheessa. Hankkeen piiriin lukeutuu yhteensä viisi taloyhtiötä ja 36 kerrostaloa, joissa remontin kohteena on yhteensä 726 asuntoa. Taloissa on yhteensä 101 samantapaista rappua.

Hanke toteutetaan vuoden 2022 loppuun mennessä ja sen hanke- ja toteutussuunnittelusta vastaa TeknoPlan.

– Erityisesti tällaisena epävarmana korona-aikana, taloyhtiöt painottavat kahta asiaa: kohtuuhintaisuutta ja remontoijan kokemusta. Kun nämä toiveet täyttyvät, remontteja saadaan liikkeelle, vaikka elämmekin poikkeuksellisia aikoja, taustoittaa Lehdon putkiremonttien liiketoimintajohtaja Ari Saartoala.

Lehto on toteuttanut putkiremontteja jo 150 taloyhtiölle. Sen tehokkuuden taustalla on oma, sitoutunut henkilöstö ja vakiintunut toimintamalli, joista seuraa kustannustehokkuutta.

Ryhmähankkeen ja remontissa mukana olevien taloyhtiöiden huoltoyhtiön isännöitsijä Jarno Tuokko Siltamäen Huolto Oy:stä vahvistaa, että hinnalla on väliä.

– Erittäin yksityiskohtaisen tarjousvertailun kautta varmistutaan ensin remontin sisällöstä ja laadusta, mutta sen jälkeen ratkaisee lähes yksiselitteisesti hinta, koska tässä on kyseessä niin isot rahat osakkaiden näkökulmasta. Lopulta laadukkaalla projektinjohtamisella on iso merkitys, Tuokko sanoo.

Taloyhtiöiden kannattaisi liittoutua useammin

Siltamäen putkiremonttien kokonaisuus toteutetaan ryhmähankkeena. Hankkeeseen ryhtyvien taloyhtiöiden yhteisenä nimittäjänä on niiden omistama huoltoyhtiö. Jarno Tuokon mukaan taloyhtiöiden kannattaisikin ”liittoutua” useammin yhteen, erityisesti jos kiinteistöissä ja remontin tarpeissa on samankaltaisuutta.

– Siltamäen ryhmähankkeessa säästettiin pelkästään suunnittelukuluissa noin 100 000 – 150 000 euroa taloyhtiötä kohden, mikä on merkittävä summa. Tällaisella liittoutumisella taloyhtiöt voisivat säästää selvää rahaa. Oleellista on se, että remontin tarve on melko samankaltainen eri yhtiöissä ja että yhtiöt löytävät hyvät pelisäännöt ja yhdessä tekemisen hengen, vaikka ei olisikaan yhteistä huoltoyhtiötä, Tuokko kertoo.

Myös Pipe-Modul Oy on mukana toteuttamassa pääkaupunkiseudun kaikkien aikojen suurinta putkiremonttien kokonaisuutta. Putkiremontit tehdään Siltamäen matalissa kerrostaloissa, jotka ovat rakennettu vuosina 1968-1973.

Näiden taloyhtiöiden talot ovat liki identtisiä, joten työvaiheiden monistettavuus on helppoa. Tässä ryhmäkorjaushankkeessa Helsingin Suutarilassa on mukana viisi Siltamäen asunto-osakeyhtiötä, Asunto Oy:t Siltakoivu, Siltamänty, Siltaraita, Siltapaju ja Siltahaapa.

Linjasaneerauksessa uusitaan putkien ja märkätilojen lisäksi sähköt, nousut ja IT-yhteydet. Rakenteeltaan samanlaisten talojen viemärit on sukitettu jo aiemmin.

Ryhmähankkeen ansiosta Siltamäen linjasaneerauksen säästöt ovat yli kymmenen prosenttia verrattuna siihen, että jokainen taloyhtiö kilpailuttaisi putkiremonttinsa yksin. Hanke toteutetaan kokonaisuudessaan vuoden 2022 loppuun mennessä. Tänä aikana hanke työllistää satakunta korjausrakentamisen ammattilaista.

Lue lisää

Katso kaikki