Mukavaa sisäilmaa
Juhani Pirinen, TkT
Kosteus- ja hometalkoot
Kädessäsi olevan lehden teemana on mukavuus. Mukavaa on se, kun vaimoni silloin tällöin käpertyy sohvalle viereeni katselemaan TV:tä takkatulen ääressä. Tai kun pitkän työpäivän jälkeen raahustan lämpimään kotiini. Mukavaa on myös asustella uudessa, toimivassa omakotitalossa, jossa on hyvä sisäilmasto ja kaikki vempaimet vielä kohtuullisen uusia ja hyväkuntoisia.
Epämukavaa on silloin, kun lämpöpumppu alkaa oikutella ja talo kylmetä. Meidän lämpöpumppumme toimintaraja on -10 astetta ja oikuttelua sattuu silloin, kun ulkolämpötila sahaa edestakaisin siinä kohdilla. Lämpöpumpun ohjausjärjestelmä ei tiedä käynnistäisikö pumpun vai sähkövastukset, ja ei sitten varmuuden vuoksi välillä tee kumpaakaan.
Epämukavaa on myös välillä palata kotiin, kun sähkökatkos on pysäyttänyt iv-kojeen. Uudelleenkäynnistymisen jälkeen se palaa 1-tasolle, joka ei todellakaan riitä puhdistamaan talomme sisäilmaa. Ei ainakaan, jos tyttäreni kaverit ovat kylässä ja oleskelevat kaikki yhdessä pienessä huoneessa. Myös keittiössä huomaa silloin, miksi sen poistoilmanvaihdon pitää toimia keittiön kautta.
Mukavaa, vaikkakaan ei energiatehokasta, on myös kääntää sähkösaunan nappulasta lämmityksen ajastin päälle ja lähteä hiihtolenkille. Jos tytär kavereineen on saunonut ensin, spoilerissa ei ehkä ole enää mukavan lämmintä vettä ja minä joudun kylmään suihkuun. Kattilahuoneen nappulasta saa lämmintä vettä lisättyä. Sitä nappulaa ei käytä kuitenkaan muut kuin minä, vaikka olen yrittänyt perhettäni asiassa kurssittaa.
Tekniikan puute tai toimimattomuus aiheuttaa epämukavuutta ja harmaita hiuksia. Tekniikan tuomassa mukavuudessa on kuitenkin myös vaaransa. Kun rakennusten tekniikka monimutkaistuu, vaaditaan yhä enemmän taitoa tekniikan hallitsemiseen. Pitäisi malttaa opetella eri järjestelmien toiminta ja niiden huolto. Uusien rakennusten sisäilmaongelmat johtuvat välillä siitä, että kukaan ei opettele talon järjestelmiä.
Toinen tekniikkaan liittyvä vaara on rakennusten vaurioitumisherkkyyden kasvaminen. Jos rakenteiden toimivuus jää laitteiden varaan, ne voivat vaurioitua pahasti, mikäli laitteiden valvonta pettää. Näin voi käydä, jos esimerkiksi salaojapumppu tai rossipohjan kuivain rikkoutuu. Oma mielipiteeni onkin, että rakennuksen pitäisi hätätilanteessa toimia viikkoja vaurioitumatta vaikka sähköt katkeaisivat.
Talotekniikka on mukava renki ja siitä on suurta iloa, mutta täydellisesti sen varaan ei saa heittäytyä. Meillä pitää olla riittävän turvallista ja terveellistä sisäilmaa myös ilman vempeleitä. En kuitenkaan luopuisi saunastani, ilmanvaihtokoneestani, lämpimästä käyttövedestäni, lattialämmityksestäni, keskuspölynimuristani …