Haasteita tarpeenmukaisessa ilmanvaihdossa

Tarpeenmukaiset ilmanvaihtojärjestelmät eivät aina toimi niin kuin pitäisi. Tämä havaittiin useassa maassa, kun Nordic Ventilation Group teki aiheesta selvityksen. Miten järjestelmät saadaan kuntoon?

Mustakallio näkee tarpeenmukaisten ilmanvaihtojärjestelmien teknologiassa vielä kehitettävää: tarvitaan hyvin toimivia ilmavirran mittaus- ja säätöpeltejä, varmatoiminen älykäs automaatio ja säätöjärjestelmä sekä IoT-monitorointeja. Mahdollisuuksia, joilla varmistetaan hyvät olosuhteet ja energiansäästö. Kuva: Christian Hallivuori.

Tarpeenmukaiset ilmanvaihtojärjestelmät eivät aina toimi niin kuin pitäisi. Tämä havaittiin useassa maassa, kun Nordic Ventilation Group teki aiheesta selvityksen. Virheitä tapahtuu rakentamisen ja rakennuksen käytön prosessin eri vaiheissa. Koko prosessia pitäisi parantaa suunnittelusta, asennuksesta ja käyttöönotosta aina rakennuksen käyttöön asti. Näin todettiin Nordic Ventilation Groupin selvityksessä, joka koski tarpeenmukaisia ilmanvaihtojärjestelmiä. Selvitystä veti Panu Mustakallio.

Aalto-yliopiston LVI-työelämäprofessorina ja Halton Oy:n kehityspäällikkönä työskentelevän Mustakallion mukaan ketju lähtee liikkeelle jo viranomaismääräyksistä. Siitä, että tarpeenmukaisiin ilmanvaihtojärjestelmiin edellytettäisiin tiettyä käyttöönottodokumentaatiota –  ei siis otettaisi järjestelmää käyttöön esimerkiksi vakioilmavirtajärjestelmän ehdoilla niin, että tarkastettuna on vain yksi toimintatila.

– Monimutkaisuus muodostuu kokonaisuudesta. Rakennus sisältää paljon eri kohtia, jotka tulee käytännössä katsoa läpi, Mustakallio sanoo.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Tämä teksti on näyte Talotekniikka-lehden 2/2023 jutusta. Onnistutaanko tarpeenmukaiset ilmanvaihtojärjestelmät saamaan kuntoon? Lue, mitä Panu Mustakallio vastasi ja klikkaa näköislehteen tästä.

Lue lisää

Katso kaikki