Borealis ja Uponor julkistivat muoviteollisuuden ensimmäisen vesijalanjälki -ohjelman
Borealis, innovatiivisten lisäarvoa tuottavien muoviratkaisujen toimittaja ja Uponor, putkisto- ja lämmitysjärjestelmien johtava valmistaja, ovat julkistaneet Maailman vesiviikolla Tukholmassa yhteisaloitteen, jonka tarkoituksena on soveltaa ensi kertaa vesijalanjäljen käsitettä muovisovellusten valmistuksessa.
Borealis ja Uponor kuuluvat Tukholman vesipalkinnon (SWP) perustajiin. Tämänvuotinen palkinto myönnettiin professori John Anthony Allanille hänen työstään vesijalanjäljen ja virtuaaliveden parissa. Borealis ja Uponor ovat soveltaneet käsitettä arvioidessaan vesimäärää, joka tarvitaan kun keskivertokoti varustetaan modernilla putkistolla ja lattialämmityksellä.
Vesijalanjäljen konseptia tukevat johtavat tutkijat ja ympäristöjärjestöt ja elintarvike- ja juomateollisuudessa käynnistetään pilottiprojekteja. Borealiksen ja Uponorin tulokset jaetaan tutkijoiden kanssa, jotta menetelmiä voidaan yhdenmukaistaa ja perusteltuja toimintatapoja saadaan muiden tuotteiden ja arvoketjujen käyttöön.
Aloiteohjelma tutkii vedenkäyttöä läpi muoviteollisuuden arvoketjun raaka-aineiden hankinnasta aina valmiiseen, kotiin asennettuun järjestelmään saakka. Ensimmäiset tulokset osoittavat, että tavallisten lattialämmitys- ja vesiputkijärjestelmien asentamiseen 100 neliön asuntoon, jossa käytetään 500 metriä PEX-putkea, vaatii alusta loppuun noin 29 kuutiota vettä. Muovimateriaalien ja putkien valmistuksen osuus kokonaisuudessaan asennetun järjestelmän vaatimasta vesijalanjäljestä on noin yksi kolmasosa.
Borealiksen putkiliiketoiminnan johtaja Lorenzo Delorenzi sanoi Tukholman vesiviikoilla pitämässään puheessa: ”Aloite on osa Borealiksen ja Borougen sitoumusta Water for the World -ohjelmaan, tarkoituksenaan tarttua omalta osaltaan tähän kansainväliseen haasteeseen. Uskomme, että tällainen uraauurtava yhteistyö voi edistää merkittävästi kestävyyttä läpi arvoketjun.”
Uponorin viestintäjohtajan Tarmo Anttila lisäsi: ”Uponor kehittää jatkuvasti ympäristöpolitiikkansa osana tuotteita ja prosesseja, jotka avustavat ihmisiä ja toimialaa kuluttamaan vähemmän luonnonvaroja. Vesijalanjälki on erinomainen tapa muuttaa pitkäaikainen osallistuminen Tukholman vesipalkinnon tukemiseen myös tekojen tasolle. Jalanjäljen ymmärtäminen saattaa olla avaintekijä, kun ohjataan uusien vettä säästävien tuotteiden kehitystä.”