Uusissa vesikalusteissa yhdistyvät ekologisuus ja tyylikäs ulkonäkö

Asuinkerrostaloille haetaan yhä useammin ympäristösertifikaattia. Tämä edellyttää vesikalusteilta vettä ja energiaa säästäviä ominaisuuksia.

Vedenkulutuksen sääntely on olennainen osa ympäristötehokasta asumista. Nykyaikaisista vesikalusteista löytyy ratkaisuja, jotka ovat sekä ympäristöystävällisiä että käytössä miellyttäviä – estetiikkaa unohtamatta.

– Monilla hanoillamme on ruotsalaisen Kiwa Swedenin energiatehokkuussertifiointi, joka kelpaa Joutsenmerkki-rakentamiseen sellaisenaan, kertoo myyntipäällikkö Simo Halminen FM Mattsson Mora Group Finland Oy:stä.

Joutsenmerkillä sertifioidaan niin yksittäisiä tuoteryhmiä kuin kokonaisia rakennuksiakin. Myös toimitilapuolelta tutut ympäristösertifikaatit, kuten Leed ja BREEAM, ovat yleistymässä asuinrakentamisessa.

Energiatehokkuuden ohella moderneissa vesikalusteissa panostetaan entistä enemmän tyylikkääseen ulkonäköön. Perinteisen kromin suosiosta kilpailevat nyt mattamustat ja kuparinväriset hanat.

– Muutaman vuoden sisällä värimaailma on tullut voimakkaasti ja alkanut näkyä myös asuntorakentamisessa. Moralla on rakennusteollisuuden mitat täyttäviä värillisiä hanoja, joilla on kotimainen hyväksyntä, ykkösääniluokka ja muut speksit kunnossa, Halminen sanoo.

Mobiiliverkkoon kytketyt vesikalusteet helpottavat kunnossapitoa

Liikuntapaikoissa, kylpylöissä ja muissa vastaavissa julkisissa tiloissa turha veden valuminen kertautuu hetkessä valtaviksi hukkavesimääriksi. Moran ratkaisu ovat elektroniset suihkuhanat ja suihkupaneelit, joista on saatavilla useita vaihtoehtoja erityyppisiin käyttökohteisiin.

– Olemme vuosien varrella tehneet kymmeniä kohteita Moran Tronic -suihkupaneelilla. Se on ensinnäkin erittäin vankka ja helppo huoltaa, ja hana antaa vettä vain silloin, kun käyttäjä seisoo suihkussa, Halminen kertoo.

Uusinta uutta on Moran kehittämä Water Management System eli WMS. Suihkuhanat ja -paneelit on varustettu anturein, ja ne voidaan kytkeä mobiiliverkkoon. Tiedot vedenkulutuksesta ja vikatilanteista välittyvät suoraan kiinteistön kunnossapitohenkilökunnan käyttöliittymään. Järjestelmän kautta on myös mahdollista säätää esimerkiksi veden virtaama-aikoja ja tehdä ajastettuja hygieniahuuhteluita.

– WMS on helppokäyttöinen. Meidän toimittamamme data pystytään integroimaan kiinteistön muuhun automaatioon, ja yhdellä näkymällä voidaan hallinnoida jopa satoja kalusteita kerralla tai säätää yksittäistä kalustetta.

 

Lue lisää

Katso kaikki